Wednesday, March 28, 2012

++Kursus oh kursus++


 sya ada kursus kat melaka selama 3 hari...mood adalah sangat malas nak gi...
memandangkan dh nak masuk bulan 4 satu kursus pon tak gi lagi, maka terpaksa lah gagahkan diri :(

will miss my macham si gigi spongebob...mummy luv u dear

and alsooooo.......

u papa...dont notti2 ye...selamat menjaga rayyan hakhakhak...pic fresh dari oven, taken mase lunch tadi, papa anta mummy pi opis ...auuwwwwww

Friday, March 23, 2012

++Borongan++

 rase dah lame tak borong kain pasang...dulu2 cam tak berape minat sebab suke beli yang ready made...pastu bile kedai yang sya selalu pegi tuh dah takde so stok baju kurung pon tak bertambah...takat tuh jek sampai naik bosan nak pakai...asal nak iron baju jek dok tenung almari mana satu nak pakai...alasan...

so since gulatis ade sale ape lagi kan, mari kite borong berhabis-habisan...sebab terlalu tamak rambang mata terus beli untuk raya sekali...muahaha...raya lambat lagi nyah tapi beria haku beli awal....

hasil borongan.....

7 pasang baju untuk mummy and sepasang utk papa n rayyan...suh cashier tuh siap2 asingkan sebab tuh ade 2 beg..yg paper bag ijau tuh nak tunjuk kat papa tema baju raya kitorg tahun nie, beg pink tuh plak simpan dalam keta takmo tunjuk dulu...hakhakhak...baju raya kali ni memang terpaksa pilih sendri sebab papa tak kose nak tunggu mase memilih kain mana satu yang berkenan...tension katenyer....sentap aiii tauuu

pastu bile nak membayonyerrrrr.....terkebil2 bijik mata tengok bil sambil tangan menggigil kuarkan duit dari wallet :P

1. kain pasang chiffon mummy utk raya...harga before sales tak ingat
2. kain pasang untuk papa & rayyan
3. yang nie lagi best harga before sales RM287 after sales RM159 tapi beli 3 pasang dapat RM300...so dah rambang mate dah bile tengok, pilih punye pilih tengok 4 pasang yang berkenan...bedal jela...so kain pasang ni untuk wat gi office
4. cotton yang sangat best...takyah basuh cam cotton2 yang lain before jahit...pastu tak panas...sepasang RM59 tapi offer 2 pasang RM100...so amik terus 2 pasang
5. kain untuk lining baju chiffon...

fuhhh berpeluh  mau bayo...so pasni 'puasa' la berbulan2 dari beli kain pasang...yeker??? 'puasa' lah sangatnyer...

++Mari Berangan lalalalalala++

 ko nie semadang berangan jek kan sya oiiiii...
yola haku berpegang prinsip pasang angan2 sampai jadi kenyataan hakhakhak
takde angan2/ impian tak normal namenye
jangan jadi cam mat jenin udah le berangan ajo bueknye idok...

so kali nie sya berangan nak wat besday party rayyan...wahhhh curlast ko nokssss...almaklumla before nih dok celebrate dgn family n nursery jek...so this year rase cam nak kongsi rezeki jugak dengan orang lain...nie idea papa...papa???? tanjat maimon :P hakhakhak....iye papa nak sangat buat besday party untuk hero kesayangan dia...tapi idokle wat besar2an pon, hanya biase2 jek....

so pas papa utarakan idea dia nih, pe lagi mummy selaku pelaksana tetiba berangan ntah pape...hellooooo, besday anak ko bulan 9 kan, nie baru bulan 3...ye...kalau bab2 gini perancangan harus teliti n rapi hahaha...alasan baikkk punyerrrrr....

so ape lagi jari jemari yang gebu dan montok nie pantas mengugel mencari idea2 untuk diketengahkan kepada papa....antara yang menarik perhatian, calon2 nye adalahhhhh

theme cars...paberet rayyan yg semonye semadang cars jek...perghhh cantik gile candy buffet nih...nakkkkkkk....

 theme elmo....pon suhwetttt gakkk...asal semo cute2 nih rase cam nak celebrate besday sendri jek wat camni hakhakhak....

nie lagi suhwetttt giler kaler dia...rase cam nak geget2 jek...asal comel2 nih hah...

actually ade lagi a few ideas...wahhh kemain lagi...bajet cam papa nak approved je kan semo ideas nih...takpela, mummy propose jek, terima or tak belakang cite....

idea gempak bajet umah ko beso...choiiii

Thursday, March 22, 2012

++Takde rezeki++

babai KK...nampaknye tertangguh lagi la hasrat sya nak pi KK, dah lame idamkan tapi tak berpeluang, bile dah booked tiket bagai tetiba date tak available plak...hapakahhhhhh....

atas sebab musabab yang kukuh, maka terpaksa lepaskan....sedey mak tau....berkali2 dok tanye papa betul ke nak cancel betul ke nak cancel, pasal sya takle terima kenyataan hakhakhak poyossss...of coursela nyah, duhet mak okey, duhet mak....sib baik hotel tak booked lagi..sya memang spesis booked hotel guna agoda, sah2la booked terus bayo...kalo dah booked alamatnye memang meratap jela melayang duhet flight+hotel...

ni lah natijahnya nak tiket murah...murah la sangat kononnya...booked dari tahun lepas lagi, kemain hah...takpelah nak wat camno, sib baik RM470 jek...pasni papa kata no more booked tiket awal, amboiiihh kemain lagi poyo hakhakhak...ade bajet terus booked n gi jek...wahhh okeyyyy...mummy tuntut...sila simpan bajet untuk gi tutttt....dah cakap awal dah nih :P

Wednesday, March 14, 2012

++Cara halus++

sekarang ni sya tengah terbayang satu benda nih...memang tak keruan dah dok teringat2...pernah ajukan ke papa tapi dia booooollllaaayaannnnnn...walaupon cakap nak beli guna duhet sendiri huhuhu...pastu paling best bile cakap jek nak benda nih terus wat muka sentap...mencik mak tau...alasan papa tunggu 1st payment dia dulu baru boleh beli pape...nie lom pape dah nak beli macam2 huwaaaaa...

benda yang diidamkan2 tuh adalahhhhhhh..............







handbag cap jurulatih (nada doreamon)...ye lor jurulatih je pong...orang lain pakai channel tak kecoh pon, ko nak beli seketui hangbag jurulatih pon tak dapat hakhakhak...hmmm dah lame pikir panjang nak beli, kalau gi shopping mall dok lalu ulang alik depan kedai sambil ngerling2 kat papa...tapi papa kate sabo sabo sabo...terus rase confuse...ade minta kat papa ker ekekeke...arrghhh takpe tuntut nanti..dah kate nak belikan kan...kalau ikut sya bayo sendiri sudey :P

so takmo papa lupe kite guna pendekatan yang halus...contohnye camnih....

 letak pic handbag yang kite nak pastu set as a wallpaper desktop...pic dalam laptop tuh sya main amek jek tapi yang sebenarnye nak yg cam pic kat atas tuh :P ...so bile papa on je laptop secara tak langsung papa akan terpandang wallpaper nih hakhakhakhak...keji punye bini :P

 kite kasi close-up sikit
 ayat bodek harus ado...hakhakhak....

cepatla dapat payment...klu susah sangat memang terus beli sendiri la lagi senang....dapat tido dgn lena :P


++Air oh air++

isu air memang tengah hangat diperkatakan....hot story uuuuuu....siap jadi tajuk hot chat hotfm...
yang paling 'best' tempat sya terlibat sekali...perghhhh...
sib baik semalam tergerak ati nak pi baca notice board kat bawah umah, alih2 tengok ade notis air takde since 14/3 kul 8.00am hingga 15/3 kul 8.00pm...means 36 jam...lame tuh wey...cuba bayangkan kalau sya tak baca notis tuh, mau mengelupur balik keje petang nih air takde...patutnya notis nie edarkan la ke setiap umah kan...takle kite assume semo orang ari2 akan gi baca notice board tuh...kalau sape umah naik tangga kat tengah memang kebetulan akan ternampak notis tuh kalau yang naik tangga kat ujung tuh memang selamat jalan romeo la...beristinjak nanti hakhakhak...

ok pas baca notis tuh pe lagi mengelabah la sya, almaklumla kitorg nih mana la ade bekas bagai nak simpan2 air nih, paling besar yang ade kat umah pon baldi wat mop lantai tuh :P...so terus call papa suh beli bekas beso...cari2 punya cari mostly dah soldout,agaknye memasing dah siap sedia awal kot, kitorg jek yg baru terhegeh nak beli...

so papa beli 3 bekas saiz tak berapa nak beso...sebab papa kate cukup dah tuh bukannye guna banyak pon... memula cam ok la setuju dgn pendapat papa tapi pagi tadi bangun tido rase cam 'ishhh cukup ke nih'....

last2......nie la jadi nyer

 stok letak dalam toilet kedua...tong hitam tuh yang papa beli...lagi 2 tong letak dalam main toilet...bekas lain tuh actually tempat simpan mainan rayyan hakhakhak...mainan semo sya sumbat dalam bakul laundary...sorry rayyan mummy pinjam sat naaa :P....curlastttt bekas air haku brand ikea...lol

so dah leh tarik nafas lega...takde pikir nak kene berjimat sesangat guna air...yela mana la tau ade emergency ke hape ke...

Tuesday, March 13, 2012

++Bersengkang mata++

sekarang pukul 2.00am...gigih tul haku stay up sampai ke pagi...sok nak keje nih..jgn terlajak bangun udah, memang EL trs nanti...sekarang tengah sibuk siapkan paperwork projek papa...ecehcehceh bunyinye cam gempak jek tapi biase ajo...hopefully ade rezeki untuk kami...sekarang nih kitorg dah slow2 melangkah ke satu tahap baru yang tak pernah terfikir sebelum nih nak wat...pape pon syukur Alhamdulillah sebab kami dah 'jauh' dan sampai ke tahap ni...banyak lagi kekurangan dan kelemahan yang perlu diperbaiki...last week kitorg kursus nak memantapkan ilmu di dada ecehcehceh...dalam dok sibuk berkursus tu, satu lagi problem yang memang penghalang untuk ke 'depan' telah pun selesai...fuhhhh lega...syukur..rase cam nak menjerit jek dalam bilik kursus tuh...hakhakhak...

ok time untuk tgk tenet n update blog dah abis...so fokus wat paperwork ni balik...owh pada yang whatsapp/email/sms sya pasal PB/lactolite/maharani sya minta maaf bebanyak memang tak sempat nak reply semo tuh...so kalau nak order boleh tengok kat sidebar sya geng2 PB tuh ye...order dengan dorang untuk proses yang cepat n pantas :)

ok babai....wassalam....

Sunday, March 4, 2012

++Lalalalalallalaaaa++

 fuhhhh lega...lepas dah satu jobs....ade lagi 3 nak kene setel before jumaat depan...hopefully sempat buat sebab 2 hari kene gi kursus huhuhu....insyaallah..wat selagi daya...

langkah asas yang pertama dah selamat...everything done...sib baik ade assistant yg pro bab2 graphic design nih...petang tadi gi lowyat  cari printer yang sesuai untuk heavyduty...fuhhh berpeluh gak nak bayo...takpela, kira pelaburan la nie...pasnie takyah dah dok print2 bagai kat office, rase macam tak berkat plak rezeki tuh nanti sebab menyalahgunakan harta kerajaan...so pasni nak print bape banyak pon tak kisahla...bedal je sendiri pyer...

so biler tengok segala fail dah mula tersusun dengan printer2 yg ada sekarang nih tetiba rase cam nak workspace je *poyo*....igtkan balik tadi nak gi ikea terus survey2 barang yang patut tapi papa dah sound awal mana muat keta nak sumbat dengan semo barang...yela printer saje dah beso gabak...ok next time....

memandangkan mata sekarang nih susah nak tido jadi tangan pon dok gatal mengugel cari idea workspace...rata2 sya tengok memerlukan space yang beso huhuhu...rase cam nak buat dalam bilik je tapi sebab nak line tepon n faks rase cam tak sesuai plak huhu...ok meh kite berangan sat lalalallallalaaaa.....

 suke sebab kaler putih...nampak sweet jek...simple but nice...tapi not sure muat or tak nak letak printer...printer tak boleh letak kat bawah/rendah nanti kang tak pasal2 si kecik dok godeh2...

 nie pon ok gak kan....

wah nie lagi la...sejuk mata memandang....rase cam tenang je sebab kaler hijau kan...yang pasti semo pic kat atas nih ade 'apple'...hakhakhak...okey keje kuat2 pasni amik yek...sekarang kite berangan je dulu :P

ok pasni kene tunjuk pic2 nih kat MOF a.k.a papa dulu...mintak2 approve hehehehe