Tuesday, January 31, 2012

++Cukup ke 12 tahun nih++


paper hari nih...ni lah dia ghupe budak yang takde perikemanusiaan, otak letak kat punggoq...ko dah sedap2 dengan jantan pastu bile boncit n beranak selamber jek ko campak anak ko dari tingkat 2 ke bawah...perghhh manusia jenis apela ko nih...ko tak rase ke beranak tuh sikit punye azab, nyawa pun dah hujung2 tanduk, tak pikir nak bertaubat ke dik non....

ok tetiba haku rase hukum penjara 12 tahun tuh tak cukup...patutnya tambah lagi penjara sepanjang hayat pastu rotan berkali2...tu baru hukum dunia, lum lagi hukum akhirat...

pasni sure ko dibayangi roh anak ko...melilau2 dalam penjara tuh, merintih sedih...perghhh dah cam movie plak...haku plak yang saiko...

p/s - nak sedap2 berdua, bile jadi camni sorang je yang kene...choiiii

Monday, January 30, 2012

++Tips memasak untuk wanita bekerja++

 wah2...cam hebat jek siap nak bagi tips bagai...padahal sendiri pon terkial2 gak hakhakhak....

ok2...sya dah start masak pas balik keje atas permintaan papa rayyan...ye nak cium bau syurga cakap suami kene dengar huhuhu...before nih kitorg makan luar jek tak pun tapau sebab sya tak makan malam, so kalau masak rase cam membazir je just papa n rayyan je makan...owhh tu dulu, sekarang no-no-no...memasak sya jadikan satu rutin harian yang memang kene buat...tapi sekali sekala kitorg makan luar gakla...rutin during weekdays je, weekend papa kate ikut kesesuaian...lagipun time weekend nih la dapat makan yang mahal best2 sikit...tak kisahla lunch or dinner....

sebab baru nak start masak so agak terkial2 gak pada mulanye...siap bergugel bagai tips2 masak dengan cepat hahaha...poyo je rase...mostly cara yang sya baca lebih kurang sya jek, mungkin cara sya masak kot buatkan nampak cam lembab lama hahaha....dari 1 jam sekarang dah jadi 45 minit...kalau orang lain rase cam lame, tapi pada sya dah paling cepat dah tuh hihihi....so sekarang target nak 30 minit plak...tapi depends pada lauk yang kite masak gak yek...cam sya masak mesti 3 jenis lauk ade...tak kisahla pape lauk pon...

mak aihhh ko punyer mukadimah ke main lagi panjang...yola2...so tips tak seberape dari sya yang memang praktikkan hari2 ialahhhhhhhhhhh

1). setiap pagi sya akan pastikan satu bekas berisi bahan mentah ikan/ayam akan diturunkan dari freezer ke fridge...tujuan supaya bahan mentah tuh cepat lembut...tapi kekadang terlupe gak nak turunkan tapi sya perasan kalau guna bekas tupperware freezemates, ikan/ayam cepat lembut tau...seyes nih bukan omongan kosong, tak caya try...bukan promote yek, i tak jual tupperware tau...

 nie stok bahan mentah sya...dah siap2 bahagi satu bekas untuk satu hari...recommended guna tupperware freezemates nih...berbaloi2...stok nampak banyak sebab semalam baru borong kat pasar pagi seksyen 13...

2) siap2 blend cili...dulu pemalas guna je cili segera, pastu baca katne ntah kate tak elok guna selalu huhuhu...so nak selamat blend bebanyak tapi sya bajet2 wat stok untuk seminggu jek...cili nih sya blend sekali dengan bawang merah, putih, halia pastu letak belacan sikit...belasahhhh

3) sayur dah potong siap2 tapi tertakluk kepada jenis2 sayur gak...tekak sya boleh terima brokoli, carrot dengan bunga kubis jek...kalau sayur lain memang tak lalu nak makan...so untuk brokoli n bunga kubis sya memang dah potong siap2 pastu masuk kan dalam tupperware freezemates....aik freezemates lagi??? carrot tak sesuai potong siap2 kang kecut nanti...tapi kekadang sya beli la juga kubis kat mydin bukit jelutong tuh, alang2 nak balik umah singgah la jap...cian plak kat papa n rayyan nak ngadap sayur yang same hari2 hihihi...

4) kupas bawang stok seminggu punye....pastu basuh bersih2 n simpan dalam fridge...so bile nak guna nanti idokle terhegeh2 nak kupas...

 nie la stok sya...cili blend, bawang merah n putih yang dah dikupas, brokoli (alamak tinggal sikit plak) n bunga kobis....mudah kan....bubuh semo dalam tupperware nih

5) sebelum start masak memasak, mulakan dulu dengan tanak nasi...so nanti bile dah abis memasak, nasi pon dah siap masak jugak...

6) menu kitorg mesti ada ayam/ikar goreng...so pas tanak nasi, terus panaskan minyak untuk menggoreng...mase tunggu minyak panas, leh la basuh2 sayur n hiris2 bawang dulu...

7) sya kalau masak memang guna 2-2 tungku...so kalau sebelah dah guna untuk menggoreng sebelah lagi guna untuk masak lain2...biasenye sya start masak sayur dulu so takde kuali kotor sangat...pastu baru la masak cam nak wat sambal ker or lemak cili api ke...time niela sya curi2 masa basuh segala pinggan mangkuk periuk belangga yang dah guna tadi sambil ngerling2 tengok dapur...yela kan, kang tak pasal2 hangit sambal gue....

ok siappppp....nie cara sya, lain orang lain la kot caranye...setakat nih memang nih yang paling cepat sya leh wat...yang penting lauk yang korang masak tuh mesti pasangan korang suke atau jenis tak kisah masak je ape yang ade...yela dah tuh kalau nak cepat pastu request nak siakap 3 rase, nasi beriani memang tak dapatla bhai...

agak2 tak nak stress mase masak, sya akan pasang radio...guna ipong je senang...at least wat keje ade gak hiburan kan...kalau ade cite best, kang jap2 lari ke depan tengok tv, pastu lari balik ke dapur hihihi...

lagi satu sya tak suke masak pastu berpeluh2 plak, so kat dapur memang siap2 dah letak kipas hihihi...ngade2 tak...bak kate papa tak kisahla pape pon, yang penting bini dia nak masak huhu...

ok sekian saja tips yang tak seberape ini....

nak pikir plak malam nih nak masak pe....

++Beli jangan tak beli++

rase cam dah lame tak shopping shawl...patutla rase cam tak kene jek lately nih...hakhakhak...pang!!!!

sebab dah lame tak shopping so rembat 3 helai sekaligus...patchwork shawl kat dirs je not arzu...pastu meroyan tengok patchwork shawl semo cantik2...kaler hitam n pink tuh design same huhu..sebab mate dah berkenan design same pon takpe janji kaler lelain...janji dengan papa nak beli 2 helai jek, pastu tak tahan nafsu dah tengok semo cantik2 pujuk2 papa dapatla 3 helai...owh sekarang all expenses mummy papa terpaksa sekat sob sob sob...cepatla projek kami nie on, tak tertahan rase dah nak shopping bebanyak...hakhakhak....camla projek ko beso sangat choiiiii....

Friday, January 27, 2012

++Stress++

sape dengar hotchat hotfm pagi nih...pasal stress kan...
so sekarang sya tengah stress giler sebab tak dapat cari sling bag yang berkenan di mata...stressssssss!!!!!
time cari semo tak berkenan...ce kalau jalan2 kat shopping complex, pergghhh time tuh melambak2 plak yang cantik2...nak beli fulus takde...
bile dah ade fulus, handbag yang kenan plak takde...choiiiiii

eh memang stress laaaaaa.....

*mood-merempan

Thursday, January 26, 2012

++Terlebih rajin++

 tula bile angin rajin dah mai memang abis dapur tuh tunggang langgang sya kerjakan...ape lagi kan mestila dok baking membaking....kalau masak lauk pauk nih cam kureng sikitla, tak berape kene dengan jiwa mak tauuu...chooiiiii

 projek pertama buat apam polkodot...gigih tau dok gugel bagai sebab nak tau cara2 nak bagi apam ni gebu...ada tu yang sya tengok dia wat apam jadik tapi tak berapa nak gebus...sya compare dengan apam angry bird yang sya pernah order dulu....dia punye apam gebu n lembut gilos....so gugel punye gugel jumpe jugak akhirnya...so nie la dia apam polkodotku yang tak seberapa nie...warna biru nih tinggal sikit sebab rayyan dok bedal...kaler pink dia tak mau...sabo jela...

projek ke dua tiramisu idaman papa...kali nih special sikit sebab siap letak kat mangkuk kecik2 lagi...senang nak makan amik satu bekas terus ngap...tak yah nak ceduk2 bagai...paling best tak cukup okey...tak cukup...kuat betul laki bini melantakedarah hohoho...camnola haku tak bambam suke sangat makan makanan yang tak berkhasiat huhuhu....

ok weekend nih kalau rajin nak wat lagi projek baking...wahhh kemain lagi...ye kalau rajin...kalau tak selamat jalan romeo...

Wednesday, January 25, 2012

++Jalan jalan di Singapura++



phewwwww... yang nih mase tahun baru hihihi dah basi rupanye :P....sepatutnya kitorg gi bercuti kat melaka tapi nenek rayyan cancel plak last minute...so terpaksa balik johor...so alang2 dah balik johor masuk singapore la saje suke2...trip kitorg sempoi jek...sehari je pastu gambel naik MRT, before nih mana2 kitorg gi naik teksi je....pasni kalau nak masuk singapore lagi try bawak keta sendri plak...tapi tula, atuk rayyan dah pesan siap2 leceh kalau drive sendiri, mana nye nak cari parking lagi...pastu rules kat singapore agak ketat sikit especially bab speed, kalau kate 90 memang kene bawak 90 jela, kalau tak, tak pasal2 takle kuar singapore, kene bayar saman dulu k huhuhu....

ok banyak plak membebel...kite layan pic terus yek...

 kat rochor taxi stand...just RM60 dari taxi stand jb ke sini...keta leh siap2 parking kat taxi stand jb....senang..takyah susah payah nak harung jem kat tambak johor tuh....

teringin nak naik nih, tapi tak sempat plak...takpela next time...bukan jauh no singapore tuh, ye dok...

 bugis street nih memang dekat sesangat la dengan rochor taxi stand...jalan kaki jek dah sampai...kat sini cam ala2 petaling street la, cam2 ada jual...tapi sya tak beli pape pon, just fridge magnet untuk family n kawan2....

 next destination kitorg nak gi underwaterworld...nak senang naik MRT jek from bugis station then turun ke Harbourfront station...tiket sorang $2.60 sehala...

 tiket nih kene simpan leklok sebab nanti mase balik kite leh refund balik dapat $1 untuk satu tiket...

station harbourfront nih attached dengan vivo city...before teruskan perjalanan ke sentosa island, kitorg lepak dulu kat chicken rice shop melantak kenyang2...no picas sebab memasing dah kebulur hohoho...

pastu naik level atas vivo city untuk naik train sentosa express ke sentosa island...
tiket to sentosa island...just $3 seorang pergi balik...

kat sentosa island ada 4 station termasuk sentosa station...sesape nak gi universal studio leh drop kat waterfront station...kalau nak gi underwaterworld turun beach station...
dari beach station ke underwaterworld ada disediakan tram...FOC...tapi kitorg berlagak nak jalan kaki...end up memasing dah leper letih tahap gaban hahaha...padan muka...owhh sesape ade bran leh la naik cable car nih...mak penakut uoolllssss.....hahaha

kat sini jangan memain hah, merokok merata2 tak pasal2 kene saman...sebab tuh yang pakai baju merah tu jumpa jek port smoking area terus amik kesempatan...

mak apak gigih berjalan, si kecik nih sedap hah tido...alangkah bahagianye kalau dalam stroller tuh mummy ekekeke

harga tiket untuk masuk underwaterworld...adult $25.90..cam murah kan tapi bile convert to ringgit malaysia phheeuwww berpeluh gak nak bayo...takpe sekali sekala kan...

 cantik kan...tak berkelip2 mata rayyan dok tengok yang nih....teruja bebeno la kononnye...

 time nih ikan ape ntah beso gabak melintas, teruja si kecik nih siap tunjuk2 hah...padahal memula cam takut2...

 bawak sekali makcik2 rayyan...senang sikit keje mummy de orang leh tengok2 kan...kiranye merangkap bibik la nih hakhakhak

muka nakal nih...muka nakal takpe jangan perangai nakal sudey huhuhu....

mak apak sibok berposing dia dok toleh blah lain...susah tul nak snap pic bertiga betul2, mesti ada spoil pyer...
rayyan with mak usu...nampak kembang semangkuk plak muke rayyan ekekeke...

suke pic nih...siap wat profile pic kat fb...apak n anak wajib sedondon...style pon nak same gak...mummy gak yang takde geng...

nak balik pon kitorg naik teksi gak ke jb...murah jek baru $40 satu kereta...
so tu jela jalan2 kite yek...murah dan jimat gitewww...tu pon dah makan mase sehari...konon2 nak gi mustafa centre borong perfume yang dikatakan agak murah kat situ tapi nan ado, tak sempat wey...nak gi restoren zamzam layan martabak singapore pon tak sempat gak...takpela next trip baru gi nanti... 
p/s - dah pasang angan2 nak gi universal studio lagi...choiiiii....


Tuesday, January 10, 2012

++Mari beli perfume lalalala++

nie pic tahun lepas, ecehcehceh macamla lame sangat tahun lepas tuh, padahal baru bulan lepas :P...cian perfume haku nih, ghupe cam dah tak mampu nak beli hah...tinggal nyawa2 ikan je hohohoho....green tea n 5th avenue elizaberth arden tuh beli mase kat HK, means dapat bertahan 6 bulan jek...6 bulan 2 botol abis, ko minum hape perfume nih huhuhu...yang hypnose lancome nih paberet sepanjang zaman, since bujang lagi...sedap giler bau dia...tapi dah abis, takde duit mase nak beli....

pastu baru teringat sya dulu pernah terbaca blog kak di green apple yang glamer tuh, dia beli perfume online kat shah fragrance....so pe lagi mari kite start usha2 perfume mana yang berkenan...kalau tak silap shah fragrance nih amik stock perfume kat singapore, memang confirm original....

hasil rembatan dari shah fragrance...ck euphoria suggested from my frez, jue...elizaberth arden green tea yang memang yummmyyyy n satu botol perfume untuk papa bvlgari aqva tapi takde dalam pic...perfume bvlgari nih memang gambel giler beli sebab tak pernah bau pon, just tanye pendapat shah mana yang sesuai dengan karakter papa then dia suggest amik aqva...bile barang dah sampai suh papa test sib baik papa suke...legaaaaa...nie ala2 rasuah la kan untuk papa sebab takut nanti bising mummy beli perfume banyak hohoho...

so sesape yang berminat nak beli, search je name shah fragrance nih kat FB, berbaloi2...

Monday, January 9, 2012

++Malas++

 mood sekarang adalah malas tahap gaban...gaban pon tak dela pemalas camni lol....new year ari tuh pergi singapore, so pic adelah banyak sesangat tak tau nak pilih yang mana, sangatla juling bijik mate....so malas nk update kat blog mahupun kat fb walaupon si tonah dah request nk tengok....dah pilih pic tuh bukannye leh terus upload, kne resize plak...mencikkkk

pic sekadar hiasan :P



Friday, January 6, 2012

++Ternak lemak lagi++

 mase rayyan takde last week memang sya gunakan mase sehabis mungkin...wat tu wat ini...kemas kitchen kabinet yang dah cam hape jek...pastu jumpala balance bahan2 wat kuih mase raya ari tuh...rasa sayang plak tak guna kan, so ape lagi gugel la kat tenet ape yang boleh dibuat dengan bahan2 tuh....jumpa plak resepi muffin yang mabeles, simple tapi bile dah wat sedap sey...memang pasni mau wat lagi hihihi...

 muffin ku yang tak berape nak mekar...tak suka la pakai cup nih, cam tinggi sangat, besar plak tuh...kalau ikut resepi asal dia kate leh dapat dalam 10 biji so sya dah double kan semo bahan suppose dapatla dalam 20 biji, tapi yang sya dapat dalam 15 biji camtu huhuhu...maybe sebab bekas dia besar kot...pastu dalam resepi asal dia tabur badam cincang jek pastu sesuka hati haku jek tambah letak coklat chips...terus rupa jadi tak berape menarik hakhakhak...tapi muffin nie seyes sedap...atas dia tuh cam crispy then dalam a bit moist...memang yummeehhhh...

 kualiti pic kureng sebab pakai ipong jek...atas tuh jadi cam leper sebab choc chips cair... so pasni just tabur badam cincang jek..tula memadai konon nak derhaka resepi orang lain hakhakhak...
yang penting papa puji sedapppp...hish hish hish kombang idong :P

Wednesday, January 4, 2012

++Tips kemas rumah++

ecehcehceh nak bagi tips konon...camla rumah ko tuh bersih n teratur plak kan...hakhakhak...
yola rumahku memang tak berape nak bersih n teratur pon....memang sedar diri...
sebab takde keje nak wat sekarang nie so mula la jari jemari yang gebus nih dok gugel  yang merepek2...pastu jumpa satu link nie


kemain lagi nak kemas rumah pon siap nak bergugel bagai...cam baru hidup plak kan :P...blog nih banyak gile info yang leh kite refer especially orang cam sya nie yang tak berape nak terurus...padahal anak ko sorang je tapi rumah dah cam kapal karam...kalau anak soploh mau rumah dah cam tempat pembuangan sampah huhuhu...

antara tips yang sya rase praktikal nak follow unless kalau memang dah dasar pemalas ade 1001 tips pon tak guna gak...melalut!!! tips nye ialah kemas rumah dengan jalan pintas...dia bagi contoh camni

Isnin: Mengemas ruang tamu dan vakum
Selasa: Mengemas dapur dan mop
Rabu : Menyimpan lipatan kain baju
Khamis : Mengemas bilik2 dan vakum
Jumaat: mengemas ruang tamu dan vakum (mungkin ada tamu bertandang besok!)
Setiap hari, yang wajib adalah penyediaan makan, membuang sampah dan menguruskan kain baju

so kalau ade jadual teratur camni takdela hujung minggu dok terkial2 nak sapu sampahla, nak mop pastu nak wat itu nak wat ini...end up kite dah rase penat mase weekend then esok nak hari isnin dah rase stress sebab tak cukup rehat...kalau spesis cam sya nie yang memang weekend jek kuar memang sampai bile2 umah tak berkemas hohoho....

jadual tu korang ubahla ikut keselesaan masing2...so pasni takdela kalau orang tetiba call cakap nak datang rumah korang menggelupur laki bini nak kemas rumah...eh korang ke bukan diri sendiri...hahaha...choiiiii

++Terliur++

pepagi buta dah tepek pic makanan...adehhh sangatla meleleh air liur rase tengok kek batik nih....buatan ibunda aka nenda rayyan tercinta untuk anak2 yang malas tapi kebulur nak makan kek batik padahal nak buatnye senang gilos hihihihi....

Tuesday, January 3, 2012

++Bercuti di Lexis Port Dickson++

 hakhakhak...apesai haku gelak gatai nih :P
cuti krismas ari tuh (eh baru nk update ye!!) kitorg pergi bercuti berdua...
konon2 honeymoon la, weeksss...maklumla kebetulan rayyan takde kan,amik la peluang nih....kira nie hadiah anniversary gakla...
ala setakat gi port dickson je pon huhuhu

lokasi.....
 lexis port dickson...
lexis nie ade tower seaview n water chalet...so kitorg amik yang water chalet konon2 bajet romantik la...hampesss

kitorg blah atlantic...ade lagi 3 tempat tapi tak ingat name...yang penting nak pergi bilik jenuh nak menapak...

 no bilik kitorg...actually yang nie ade 2 jenis U tingkat atas, L tingkat bawah...memula cam frust gak tak dapat tul2 atas air tapi bile kitorg jalan siap leh dengar orang terkekek2 gelak kat toilet terus rase sib baik dapat atas...watla apa yang ko nak wat confirm orang tak dengar suara hahaha....

view dari pintu masuk...

tilam n bantal yang sangat2 best....

hmmmm port baik nih....hahaha




 besar??? muat???hapakah????

 shower nie ade 1 tangga turun ke bawah...kalau sesape tak perasan mau tergolek dog kat situ


 motifff???? saje nak asah skill sendiri...eeuuwww...

 termenung ye bang...padahal tengah berasap...maklumlah port baik punyerrrr

 watchout babeh!!

 bergewdiks sebelum gi makan...konon2 nak pi dinner kat coffee house jela tapi nan ado, coz papa teringin nak makan seafood...layan jela...

 lagi gewdiksss....muntah ijau...

 snap from car parking...cantik kan...actually kalau kat sini tak yah nak pikir susah nak dapat parking ke tak coz confirm dapat....tak macam sesetengah hotel tuh, hotel sikit punye melangit tinggi tapi parking ciput...kalau balik lewat sikit ker confirm kene parking tepi jalan n menapak jauh...

 depan tuh grand lexis...best sebab ade private pool...suke hatila nak mandi sampai malam ke sampai esok pagi ke takde orang kesah...tapi yang tak bestnye kalau sesape duk kat tower seaview or even kat parking pon dah leh nampak diorang, cam tak berape nak privasi la kan...

 night view...sumpah memang cantik...dengan angin sepoi2 bahasa meniup jalan berdua-duaan berpimpin tangan, pergghhh memang romantik siot...padahal kat kepala otak nie dok fikir yang bukan2 kalau la tsunami datang zaaassssss lenyap terus dari pandangan...nauzubillah....

 pagi...cantik kan...

 depan tuh grand lexis....kalau ade pitis nanti mummy bawak rayyan ek...

 nampak tak tingkap kecik tuh...actually tu tingkap kat toilet...so kalau sesape bangsa be**k keluarkan sound effect pastu tengah2 saat berharga tuh ade plak yang lalu n terdengar confirm tak lalu makan sebulan....hahahaha yeksss

 sebelum balik pon sempat lagi snap...rase tak puas jek...memang tenang la kat sini...

pic penutup...laki yang gigih tunggu bini snap pic tak habis2...hohohoho...

ok pasni marila menabung semula untuk bawa rayyan ke sini plak, tapi bawak gi grand lexis la...hoyeeyyy...sehengget...duahengget...tigahenggetttt.....