Wednesday, October 29, 2014

++Sawang++

Fuhhhhh....tiup sawang

lamanye tinggalkan blog nie...aihhh busy beno la hai...

banyak sangat yang nak diupdate...ig personal...ig bisnes...fb..fb pages...kekadang sampai tak tau yang mana 1 nak wat...ecehhhh blah la hahaha

ok try cari mase nanti nak gak update...bukan ape, kekadang klu bosan suke baca blog sendiri (syok sendiri nmpk)

ok got to go...bye

Friday, July 18, 2014

++Pray for MH17++

 
MH370 belum lagi dijumpai, MH17 pulak yang terkorban akibat tertembak...

Allahuakbar...meremang bulu roma bile dapat tau berita nie malam tadi...MasyaAllah...

Al-Fatihah untuk penumpang yang beragama Islam...

Berita terkini di sini

 

Tuesday, July 8, 2014

++Abg rayyan & eczema++

abang rayyan ade eczema since umor 3 tahun lagi...tapi mase tuh mild eczema sampaila umur dia masuk 4 tahun, rase cam teruk jugakla kalau sampai berdarah2...berdarah sebab garu...garu sebab gatal...pastu bile nak mandi memang payah sesangatla sebab pedih...

hmmm kesian anak mummy sorang nie...muke dah hensem dah (matikla puji anak sendiri) tapi tula kulit plak problem...paling kritikal kat kaki...dah macam2 produk pakai tapi sayangnye semo ade kandungan steroid, even dah baik tapi nanti 2-3 minggu naik balik...pastu menipiskan kulit...so sya stop terus sebarang krim steroid bagai...

then ade kawan suggest try moogoo...bile pergi caring nak beli, dia punye harga..mak aihh...pitam bangun pitam bangun mummy hahaha...tapi demi anak, mummy pejam mate jela...tak kisahla berape pon harganya...before nie pon, kitorg dah banyak berhabis beli macam2 untuk kulit abang rayyan....

beli starter pack....mase memula beli dulu total RM189...untuk kitorang tahan 2 minggu jew kecuali milk wash...tak payah nak bajet2 sangat...kelmarin singgah caring kat aeon bukit tinggi, starter pack nie ade less, jadi rm169, pastu mase nak bayar cashier kate ade less lagi rm5 so total jadi rm164...boleh la....

untuk eczema nie, yang penting irritable skin balm & soothing msm untuk treat kulit yang merah2 tuh...udder cream nie cam lotion nak bagi skin moist gitu...tapi untuk abang rayyan kitorg ade tambahan...sebelum mandi sapu satu badan olive oil dulu pastu baru mandi...then kalau kulitnye kering sesangat sapu olive oil dlu then baru gune udder cream...

pasni kalau eczema dah baik/berkurang bolehla abang rayyan pakai short pants ek...so takdela orang tengok abang rayyan semacam...yela sya faham, kekadang orang lain tak tahu yang kaki rayyan tuh eczema...

eh pernah jew ade makcik tegur terang2 cakap nape kulit dia camtu tuh?? sambil wat muke jijik...ape yang patut sya wat?? nak sepak pon ade gak...hahaha tapi kite cool...sngatttt (tangan di dada mate ke atas)....pastu terangkan nie eczema...then dia tanye ape benda tuh, kudis buta ke?? kayap?? haihh makcik nie menguji kesabaran sangat....yang paling best siap bagi tips sapu kulit dengan kulit pisang....terima kasih makcik...tips mu kuhargai hakhakhak...

sekarang nie baru 3 minggu guna moogoo nie...harap2 berkesan untuk abang rayyan...biar lambat asalkan baik...tak sanggup mummy tengok abang tergaru2 nak2 kalau cuaca panas...




Monday, July 7, 2014

++Susunatur beg balik kampung++

amboi2 puase baru seminggu dah pikir nak packing2 baju balik kampung pulak yek...ahaksss...eh mak2 memang camni, semua benda memang kne pikir awal, supaya bile tibe masenye idokla kite kelam kabut kan...takde tertinggal itu ini...dah name pon balik kampung time raye, mestila kalau boleh nak perfect semua...
 
tapi bab2 packing nie la yang selalu sangat jadi problem besar bile sya nak balik kampung or pergi bercuti...sebabnye tak pandai nak merancang/bajet bape helai baju yang perlu dibawa...

pastu let say dah bajet bawak 4-5 pasang, kang nanti tup2 ade hal lain yang mana baju yang ade tuh tak berapa sesuai nak pakai terus rase nyesal n ralat sebab tak bawak...baju tuh satu hal, tudung/shawl lagila...tak boleh nak decide terus, kalau baju tu nak pakai tudung ape...so nak selamat, setiap helai baju akan spare 2-3 helai shawl...tak ke namenye baik hangkut satu almari terus hahaha...pastu pening pale sebab beg sumbat, tak muatla, beratla...

source:- here 
kalau susun baju dalam beg sya suke susun cam pic atas nie...cuma yang tak sukenye baju akan renyuk then terpaksala iron huhuhu...

kalau balik kampung untuk raya sah2la beg beso2 gabak belaka...sebabnye seminggu nak berkampung kat kelantan, pastu seminggu kat johor...wahhh kemahin lagi cutinye...tu perancangan jew, cuti lulus lom tahu lagi lol....sementara anak belum sekolah rendah, kite cuti puas2 dulu, kang nanti kalau dah sekolah tak kan nak ponteng pulak kan...

ok berbalik pada nak packing barang tadi, hasil pencarian di en. google camne nak organize supaya tak nampak serabut, bersepah dan bersistematik....maybe boleh dipraktikkan untuk balik kampung tak lama lagi kan....




source:- here

nampak tersusun kan....

setiap pasang baju dah siap2 letak dalam plastik...so takdela berterabur nak amik...pastu guna plastik yang ziplock n vacum...settle!!! memang jimat space sesangat nih...takde masalah kalau nak bawak 1 almari shawls hehehe...beg ziplock nie pon murah je kalau beli kat daiso 

kalau nak wat camni memang wat awal2 nie...kene plan tul2...yeahhh mummy gambetttt...

p/s - kalau packing baju nak balik kampung laju jew, kalau unpacking??? pitamsss hahaha

++Bercuti di KPJ Klang Part 2 dan habissss++


sambungan dari entry nie...

masih lagi hari pertama...actually tak yah buat part by part pun takpe, tapi biasela sendiri yang gedik, rase panjang pulak entry tuh nanti hahaha...

ok jom layan gambo...
 
machine yang digunakan...actually machine nie untuk amik neb...raiqa setiap 4 jam sekali akan amik nab sebab kahak banyak sangat bersarang kat paru2...cian anak mummy...


sayu hati mummy tengok nie tau...padahal takde benda pon...biasela touching2 u...

masa memula nak bagi neb, dia punye meronta2 makk aihhh terkeluar tenaga lelaki omak ko nie hahaha...tapi kejap jela...last2 surrender kasi papa plak yang handle...tak kuat mummy...yang belakang tuh memang buat hal sendiri la dalam babycot tuh...main dengan angry birds dia tak habis2...

malam tu hospital bagi makan bubur...okla...nmpak cam berselera sikit...kalau hari sebelumnya makan pon tak lalu...bak kate papa, memang bukan raiqa zehra kalau tolak makanan tuh hehehehe...

lepas amik ubat semua, raiqa nampak la segar n sihat...cam tak sakit pon, tapi nanti pas 2-3 jam mula la merengek2 n badan start rase dedor sikit...

malamnye memang semua berkampung dalam bilik nie...toto memang dah siap2 bawak...senang kalau ade pape, papa sentiase ade depan mate...sib baik bilik besar gak...gasakla tido kat hujung2 ngehngeh...

dah kate setiap 4 jam kan, so kalau kul 12am dah neb, next sesi of course la kul 4am kan....tak ke weng omak ko nie terpaksa berjaga...demi mu wahai anak...

dahla bilik nie sejuk nak mamppp...aircond tak boleh adjust...sebab nurse kate nie isolation room so bilik memang kne sentiase sejuk...ppffttttt....mummy yang banyak lemak di badan nie pong tak dapat menampung kesejukan yang amat...padahal dah pakai socks n cardigan...sib baik rayyan raiqa memang dah bawak siap2 sweater n socks tebal...last2 papa pi kaunter depan request nak tukar bilik sebab tak tahan sangat sejuk...kebetulan plak ade bilik kosong, so dapatla tukar...tapi bukan tukar on the spot, kene tunggu esok...sementara tuh, bertapa la semua dalam bilik sejuk...

4.00am dengan suhu 19.5 deg...ko mampu?? kejenye dok kuar masuk bilik air jew...sampai rase nak demam badan sebab terlampau sejuk...maklumlah, i orang kg je uoollss, tak biase sejuk2 sampai ke tulang sumsum camni...

so nie la bilik baru kitorg...same je dengan bilik yang sebelum nie cuma ade extra sofa...

2nd day - pepagi dah wat physio...kali nie physio biase2 je, takde sampai masuk tiub nak sedut kahak cam dulu...physio nie just tepok kat belakang badan, tepi n depan...untuk longgarkan rongga2 katenye supaya kahak turun (tul ke haku nie ;p)

pastu dah ok sikit bile amik neb....yang penting dah boleh pegang sendiri n takdela cranky bagai...makan pon dah start banyak n minum air pon same...tak payah nak wat muke comey camtu yek...nyampah hahaha....

ari kedua nie, demam dah takde...cuma neb masih lagi amik setiap 4 jam...

oleh sebab hari kedua nie hari jumaat so tengahari tuh terpaksa la papa kuar untuk sembahyang jumaat n uruskan ape yang patut...mummy bersilat jugakla nak jaga rayyan raiqa hahaha...bile memasing dah penat n tido rase lega n tenang sangat hahaha....bolehla omak korang membute sekali ;p

tapi part yang paling syahdu syahdannnn....
dengar pengumuman puase kat hospital uoollss....ioolss is sebak...sebab takmo berpuase kat hospital...sedey giler time nie...padahal pengumuman je pong sobsobsob....mase nie memang berharap sangat dapat balik esoknye memandangkan raiqa pon dah nampak sihat...

3rd day....

masih lagi wat physio cuma ari nie better dari 2nd day...yang paling best bile doktor check, cakap dah ok n boleh balik...yeeeee...so takdela nak touching2 bagai puase kat hospital...berdesup mummy kemas barang siap2 sementara tunggu semua urusan settle...


total bill...boleh beli handbag mummy tau hehehe...tapi nie bukan cash...sya gune insurans raiqa, prudential...alhamdulillah...ade jugak kegunaannye...kitorg start amik since raiqa 14 hari lagi...

harap2 pasni kalau boleh takmo dah mummy 'bercuti' kat hospital lagi...penat tau kalau 'bercuti' kat sini...hahaha





Thursday, July 3, 2014

++'Bercuti' di KPJ Klang Part 1++

minggu lepas raiqa admitted kat kpj klang sebab demam tak baik2...sebelum tu raiqa kena chicken pox...kesian tul anak mummy nie, nasib baik chicken pox tak naik banyak sebab cepat2 bawak pi klinik n doktor bagi antiviral...dahla nak raye kan, tak pasal2 chicken pox bertenggek kat muke gebu anak mummy...tapi alhamdulillah...banyak naik kat kepala n badan jew...

nie kali kedua raiqa masuk hospital...kali pertama tahun lepas mase raiqa umur lebih kurang 11 bulan, admit kat kpj shah alam...kali nie admit kat kpj klang plak sebab semua hospital yang berdekatan dengan rumah dah penuh...kpj shah alam, SMC, SJMC, tropicana semua nye penuh...igtkan yang bilik rate murah je penuh, tanye suite pon same jugak...ramai bebeno ye orang sakit huhuhu....then papa gamble pi kpj klang, kebetulan plak mase tu ade 1 patient baru je discharge cuma dia tak keluar lagi sebab tengah tunggu urusan GL semua settle...so papa booked siap2 then balik rumah sementara tunggu sya balik dari opis...so sempatla pi lunch dlu n kemas2 barang...dalam kul 2pm kitorg sampai ke KPJ...

kitorg dapat bilik isolation room, single standard sebab raiqa ada chicken pox kan, so kene dok asing...bilik not badla, agak besar juga...


kantoi plak selipar raiqa kat situ...selipar bersepah sebab tak sabar sangat nak duk katil...sowi sayang...katil nie untuk mummy, raiqa guna babycot ye....hakhakhak


abang rayyan di alam fantasi...asik cakap taknak dok hospital...






budak baju merah tu nampak sihat kan....sebab ubat baru je masukkan dalam ontot...pastu nanti 2-3jam badan mula panas balik dan startla merengek meragam anje2...abang rayyan cam biasela, angry birds memanjang...dalam bagpack dia tuh, penuh dengan mainan angry birds...wajib bawak kemana2...


yang paling penting....toilet la of course...nasib baik okey...abis semua sudut bilik sya spotcheck hahaha....


nak interframe jugak...hakhakhak...sememeh giler rase...tak sempat nak pikir pakai ape, semua main sauk je ape yang nampak depan mate...


babycot nie kitorg request...takde masalah hospital nak bagi sebab patient nye kan budak lagi...mak budak boleh goyang kaki relaks tido kat katil yek...hahaha...


ish tetiba rase cam panjang plak entry nie...almaklumla 3 hari 2 malam punye 'percutian' kan...hehehe...so kite sambung part 2 plak nanti ek ;p

Wednesday, July 2, 2014

++Gadget baru mummy++

amboiiii...dahla lame tak update blog, alih2 update ko menayang plak ye...wakakakakk...puiii

ok2 nak bagitaw nie, akhirnya...ipong5s yang diidam2 kan berada dalam genggaman...seyes nie...since tahun lepas lagi sya nak beli tapi dok tertangguh2 sebab rase takde keperluan kat situ, just nafsu semate2 nak ikut trend...tambahan plak ipong4 sya mase tuh masih lagi berfungsi dengan baik...ipong4 okey bukan 4s tau...giler oldskol...

tapi itu mase tuh...mase sekarang nie rase nak nangis kalau tengoknye huhuhu...antaranya button home tak boleh tekan...yang nie ok lagi la sebab boleh tekan button yang atas tuh, klu nak back to home guna assistive touch...so masih lagi bertahan untuk guna...

yang tak boleh blah, ipong nie suke hang sesuke hati...nak2 time incoming call...tak boleh nak touch screen langsung, tak bagi effect pape...so hanya dengar je la bunyi tepon tuh...kesian hahaha

pastu kekadang kalau tengah syok2 cakap tetiba kuar facetime...paling best pernah cakap dengan Datuk KP, tetiba kuar facetime...pastu nak cancelkan tak boleh...tunggu jap pastu cakap balik 'hello datuk, sowi datuk line tak clear' hahaha...kejadah tul...

kalau bukak fb or ig ke dia punye slow tuh mak aiiii...menguji kesabaran, nak kate exceed data limit idok jugak sebab sya jarang gune plus ade S4 jabatan bagi, so memang lenjan S4 jela kalau nak layan internet...

disebabkan malas dah nak hadap problem2 cam nie, makanya keputusan beli ipong baru telah dimuktamadkan...siap cakap dengan papa, klu kite tanye 2-3 celcom centre takde stok means memang takde rezeki lagi nak pakai hahaha...first tanye kat celcom paradigm mall sebab kebetulan lunch kat situ, pastu takde stok...then hari yang sama kitorg pergi plaza alam sentral tanye ade plak...hmmm jodoh lettew...

pengarang jantung pojaan mummy wat masa sekarang nie hakhakhak...ipong5s gold 32g...please be nice to mummy okey, takmo problem2 dah...tak larat nak beli sokmo...mummy beli handbag lagi bagus tau....ehhh...

p/s - confirm haku kene lahar dengan anon, mesti nak bagitaw orang lain dah berzaman pakai haku baru terhegeh2...wakakaka...ade mak kesah ke esahhh...

Tuesday, June 10, 2014

++Pisah tempat tido anak++

Hari tu papa ade usulkan untuk pisahkan tempat tido abang rayyan ke bilik tamu 2...sebab abang rayyan dah besar, dah 5 tahun kan...

hmmmm okey....

tapi mummy cam tak bersedia je lagi....rase cam tak boleh terima kenyataan yang anak kite dah besar rupanya...sob sob sob...

pastu bagitaula papa bukan mudah nak asingkan/pisahkan tempat tido rayyan, akan amik mase...lagipun bilik tamu 2 tuh boring...takde ape pong...katil kosong jela, tu pon kekadang jadi port mummy humban baju yang tak sempat lipat hehehe...

then papa suggest tukar deko bilik tuh kasi menarik tertarik memang dabooomm sampai abang rayyan rase suke sangat n nak tido bilik tuh...

ok fineeee....

solution:- deco theme angry birds la....sesuaila dengan abang rayyan yang fanatik sesangat dengan angry birds tuh

mummy kalau bab deko2 nie memang over...terus zassss google sajo ;p

cantikkan...nie bukan setakat abang rayyan yang suke...dengan mummy2 sekali tido kat sini ekekeke...tapi yang hijau2 'cadbury' tu takmola kan...

nie pon cantik gak...eh budak nie memang glamer la...abang rayyan suke layan youtube budak nie cite pasal angry birds...siap susun angry birds bagai...

tapi mana nak cari wallpaper angry birds nie kat mesia...arrghh

 

susah2 sangat beli comforter camni jela...abis cite...still cantik gak kan...nanti mummy dekola sikit2 ape yang patut...

tapi masalahnya...bersediakah mummy...adehhhh


mampukah mummy....

setiap malam sebelum tido abang rayyan mintak dipeluk, kekadang mintak tolong garukan la, mintak picitla...pastu kalau dah tido mesti nak menyelit bawah ketiak papa yang mana kekadang 'gaduh' dengan mummy sebab berebut ketiak papa yang ashammm tuh hehehehe...

ok takpe...tak cuba tak tau kan...

mummy slow2 prepare bilik abang k...bajet pas raya nanti boleh start tido asing...so mummy n papa ade mase lagi untuk prepare mental...sangat (tangan dibahu)....

Wednesday, April 9, 2014

++Dip n Dip Bangsar++

permintaan mak jemah aka mak yong sebelum bersalin nak makan kat dip n dip...sib baik dapat opismate yang memahami hehehe...makanya gigihla kami bawak makyong ke bangsar...kat sini memang sedia maklum ye nak cari parking memang hazabon...sila la bertabah ;p 

fyi dip n dip nie dekat dengan deret2 shoplot, bukan dalam bangsar village tau...

macam biase...menu wajib le kite snap pic kan hehehe...tapi ntah ngape pic nie terbalik pulak...jenuh dah setting bagai tapi still macam nie...layan jela...

nie la geng jemah, tapi tak cukup lagi sorang sebab ade site meeting...makyong nye yang duk kat tengah2 tu ler...maintain body slim even pregnant okey...

kitorang pergi waktu lunch, orang memang tak ramai...yela mana ade orang lunch cekelet jew semate2, kalau makan untuk teatime memang sesuai la...tapi kitorg apedehal, balun je kuikuikui...sib baik memasing mase breakfast dah makan berat... 

yang kitorg order....


 tripple coklat crepe...
cam ala2 lempeng tuh pastu bubuhla topping cekelat bebanyak...pon sedap

waffle stick
ok la...

tapi yang paling sya suke sekali n rase cam nak order lagi.....
dip crispies...
yang nie seyes memang sedap sebab ade cripies kat bawah nie...tak rase muak n 'penuh'...adeehh rase cam nak gi lagi jew hehehe...

overall sya rase semua sedap sebenarnya...almaklumla peminat cekelat kan...pasni kalau gi lagi kite try yang lain pulak yer ;)

Tuesday, April 1, 2014

++Tema kaler baju untuk hari raya++

amboi kemain lagi, baru masuk bulan 4 kot dah pikir pasal raya...puase dah ganti ke belum hehehe...ala biasela, mak2 memang camni, kalau sebut je pasal raya, dalam otak nie ade 1001 benda yang dipikir n perlu dibuat...kan kan kan...

so tahun nie tak tau lagi nak tema ape, tapi dalam otak nie calon2 nye kaler bagi 2014 adalah...jeng jeng jeng....

 dusty pink...cam sweet nye kaler nie...alahaiiiii....

 emerald green...nampak exclusive giler...wahhh jatuh cinte gitu..

last sekali kaler navy blue...pergghh memang rare sangatla nie kalau sya pakai kaler navy blue, almaklumla dulu kemain menyampah giler dengan kaler biru nie hehehe...

so which kaler yang menarik kolbuku...jeng jeng jeng...jawapannye....

tengok kat booth2 mase bulan puase nanti, tengok mana yang cantik time tuh terus sambar ekekeke....




Monday, March 31, 2014

++OOTD ke nursery++

Amboi nak ke nursery je pong, nak ber'OOTD' bagai gak ker hahaha...ok nie ootd hari jumaat lepas pi nursery...saje je mummy buang tebiat hari jumaat pakaikan rayyan raiqa baju kurung/melayu...baju rayyan 2 tahun lepas punyer masih muat lagi, seluar je mummy bukak balik jahitan sembat...raiqa pakai baju raya tahun lepas...lagi sikit je dik, mummy gerenti pasni confirm tak muat dah hahaha...

asal takde perasaan nie raiqa zehra oiii...abang rayyan cam biasela, kalau suh bergambo n berposing cam tak ikhlas gitu...makin beso makin tak suke bergambo...

tegak semacam ye dik...ok tetiba mummy rase nak borong lagi baju kurung untuk raiqa, pakai saje2 wat pi nursery...boleh?? hehehe

Tuesday, March 25, 2014

++Anak hyperaktif++

rayyan hyperaktif kah??
 
sya tak pasti samada rayyan hyperaktif atau memang nie sikap normal budak2 lelaki sebaya umur dengan dia...
 
antara artikel yang jumpe pasal hyperaktif nie:-


KANAK-KANAK lasak yang sukar duduk diam dan tidak mengikut arahan ibu bapa sering dilabelkan sebagai nakal. Mungkin ibu bapa akan pening kepala memikir bagaimana caranya menangani anak-anak yang terlalu aktif ini. Kebanyakan ibu bapa menganggap masalah ini akan beransur hilang seiring peningkatan usia mereka tanpa melakukan apa-apa.

Di sebalik kenakalan itu, kemungkinan besar tersembunyi masalah yang perlu dirujuk kepada pakar perubatan. Mereka mungkin berada dalam kelompok kanak-kanak hiperaktif atau mengalami gangguan kecelaruan tumpuan dan kelasakan (ADHD)

Ia merupakan satu masalah tidak normal pada bahagian otak yang membuatkan kanak-kanak itu bersikap aktif sejak lahir, berkelakuan mengikut gerak hati, perhatian mudah berubah serta sukar mengasingkan maklumat.

Mengenali kanak-kanak hiperaktif dan memahami langkah menghadapi kesukaran sepanjang mengurus mereka akan membantu ibu bapa menyelesaikan masalah dengan baik.
Menurut Perunding Psikiatrik Kanak-kanak Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Dr. Subash Kumar Pillai, ADHD sukar dikesan dan ia tidak mudah didiagnosis disebabkan tiada simptom boleh dilihat seperti penyakit-penyakit lain namun tahap kenakalan kanak-kanak berkenaan berbeza dengan rakan seusia.

Katanya, kebanyakan anak kecil yang mengalami masalah ini hanya dirujuk kepada pakar selepas usia enam hingga sembilan tahun.

"Bukan mudah untuk diagnosis tanda masalah kerana dari mata kasar, kanak-kanak ADHD sama seperti rakan-rakan seusia yang lain. Pada usia itu mereka mula lasak dan nakal disebabkan rasa ingin tahu sesuatu yang baru.

"Perbezaan antara ADHD dengan nakal ialah tahap tingkah laku. Kanak-kanak nakal akan mendengar cakap tetapi bukan anak kecil yang mengalami ADHD. Mereka tidak mahu mendengar arahan atau belajar daripada kesilapan. Dia akan terus melakukan kesilapan berulang kali.

"Jika anda meletakkan 10 budak nakal dan 10 kanak-kanak ADHD dalam satu kumpulan, anda masih tidak nampak kelainan. Cuma nakal biasa, mereka masih tidak boleh dikawal manakala ADHD amat susah dikendalikan sehinggakan kita menyangka mereka menghadapi masalah tingkah laku,'' ujarnya melalui laman web www.jomlayan.com.

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 1996 mendapati 333,000 kanak-kanak atau 4.3 peratus mengalami masalah ADHD. 

Jika tidak diberi rawatan lebih awal, 60 peratus daripada individu ini akan membesar sebagai orang dewasa bermasalah sehingga mendorong melakukan perkara yang menyalahi undang-undang.

Disebabkan ADHD mempengaruhi genetik, seseorang bapa boleh mewariskan sindrom ini kepada anak lelaki mereka. Keadaan ini juga menjadikan kanak-kanak lebih cenderung mengalami ADHD sebanyak tiga kali ganda berbanding budak perempuan.

Katanya, masalah ini boleh dipanggil penyakit yang tidak nampak kerana secara realiti, mereka sihat malah kebanyakan mempunyai tahap setara individu biasa dan lebih menakjubkan sebilangan besar mempunyai kebolehan serta bakat seni luar biasa.

''Kanak-kanak ini sebenarnya tidak sakit. Mereka hanya mengalami ketidakseimbangan sistem neuro di dalam otak menjadikan mereka sukar mengawal diri. Penyakit ini juga bukan berpunca daripada pemakanan, pengambilan gula berlebihan, alahan atau terpengaruh dengan televisyen.

''Hakikatnya semua bayi dilahirkan ke dunia ini mempunyai kebolehan untuk belajar, tetapi terpulang kepada ibubapa untuk mencorakkannya. Kurang pengetahuan atau tidak tahu masalah anak menyebabkan sesetengah kanak-kanak ini terbiar tanpa sebarang rawatan,'' katanya.

Katanya, ADHD perlu dirawat segera sebaik disedari kerana ia menyebabkan beberapa masalah sampingan seperti perasaan rendah diri, kurang yakin dan lemah pencapaian akademik.

"Dalam situasi ini, ibu bapa seharusnya tidak kecewa jika anak mereka didapati mengalami masalah ini, bawalah mereka bertemu pakar supaya tingkahlaku ini tidak terbawa-bawa ke alam dewasa. mereka masih berpotensi menjalani hidup normal seperti individu lain,'' katanya.

Di bawah ini, disenaraikan beberapa tip yang boleh digunapakai oleh ibu bapa sebagai panduan. Ia turut diperjelaskan menerusi laman web www.sabda.org.

*Jangan menghukum kanak-kanak hiperaktif dengan memukul mereka. Ini kerana, kanak-kanak hiperaktif telah dilahirkan sedemikian dan mereka akan melalui fasa perubahan seperti kanak-kanak normal.
*Jangan sesekali melabel anak hiperaktif sebagai anak yang nakal, malas atau bodoh kerana akhirnya mereka akan bersikap seperti apa yang anda *abelkan.
*Dalam melatih atau mengajar kanak-kanak hiperaktif, jangan sesekali merasa bosan. Ini kerana, lama kelamaan kanak-kanak ini akan dapat menguasai apa yang anda ajarkan.
*Jika kanak-kanak hiperaktif bertindak mencederakan diri dan orang lain, segera bertindak dengan menasihati atau memarahi mereka. Jika perkara tersebut berulang, minta pandangan doktor atau pakar terapi mengenai cara menanganinya.
*Perbanyakkan berkomunikasi dengan kanak-kanak hiperaktif. Ini kerana, komunikasi yang bagus bakal menjadikan kanak-kanak tersebut lebih kreatif dan idealisme.
*Sentiasa fokus dan berwaspada dengan segala tindakan kanak-kanak hiperaktif yang mungkin boleh mencederakan diri atau orang lain.
*Ajar disiplin pada kanak-kanak hiperaktif agar pada masa hadapan, mereka dapat mengaturkan hidup dengan baik.
 
Untuk kes rayyan plak, boleh dikatakan 80% dia dengar cakap kami...lagi 20% ikut keadaan tapi biasenye dia dengar dan buatla ape yang kami suruh dengan syarat ade hanger/rotan kat tangan...bukan untuk pukul ye, tapi untuk acah2 kan dia huhuhu....

memang diakui rayyan bukanlah budak yang boleh duduk diam...ada je benda nak buat, tak kisahlah ape pon yang penting tak duk setempat...sekolah pon ade bagitau kami yang rayyan memang tak boleh duk diam dalam kelas, mesti mundar mandir panjat sane sini, kuar masuk kuar masuk ikut suke hati dia, pastu tak boleh ikut peraturan...contohnye suh beratur, tak sampai 10 saat berdiri dalam barisan dia dah hilang dah...tak boleh nak bagi komitmen gittew
 
tapi yang bagusnya abang rayyan (of coursela puji melambung anak sendiri), dia start pandai baca ABC since umur 2 tahun lebih lagi malah mase umur 3 tahun lebih dia dah boleh recognize satu-satu huruf yang mana A yang mana B dan seterusnya...untuk sekarang nie plak rayyan boleh bagi details lagi bagi setiap huruf cam A is for aeroplane, A is for apple, A is for ant sampaila ke Z...dah hafal surah Al-Fatihah, selawat...

walaupun tak berape fokus dalam kelas, cikgu puji dia...kalau tanye pasal ABC nie semo dia boleh jawab malah lagi terror dari yang duduk dalam kelas...ok fine...at least mummy rase lega la dengan pujian tuh kan...

sebulan yang pertama rayyan sekolah, cikgu susah nak handle dia, hinggalah satu hari cikgu terdengar rayyan nyanyi lagu incy wincy spider...sib baik cikgu nie bijak handle budak, cikgu pi lukis spider kat whiteboard n suprise2....rayyan memang duduk diam dalam kelas...semate2 lukisan spider punyer pasal??? ppfffttttttt sabo jela mummy nak oiiii... 
 
disebabkan lukisan spider membawa impak yang besar untuk rayyan, makanya setiap helai buku exercise rayyan cikgu lukiskan spider supaya rayyan fokus hewhewhew...thanks cikgu sebab susah payah..yelaaa yuran sekolah mahal kan ;p

bulan 5 nie rayyan ade appoinment dengan 'pakar hyperaktif'...just wait n see jela camne nanti...

Monday, March 24, 2014

++Aktiviti di hujung minggu++

Aktiviti mengisi mase lapang sempena hari minggu...hari sabtu dah sakan berjalan, tapi idokla jalan jejauh pon just pi survey keta untuk makteh rayyanraiqa...pastu malam papa nak tengok bola, maklumla team paberet TRW gittew...

so petang ahad tu kitorg lepak kat padang shah alam, kalau lepak kat shopping kompleks kang bocor banyak plak poket nih hahaha...

meh layan pic meh...

hah sape kate pi padang nie jimat duit, melayang gakla beli menatang bubble nih...dah tu bile anak orang lain dok main2 si rayyan nie plak dok ngejo, tak sampai ati rase terus papa belikan hahaha...spoloh hengget je pong...sib baik bola memang sentiasa ada dalam keta, kalau tak bola pon memang beli jugekla...kat sini memang ade orang jual bola, bubble, air la, layang2 tak pernah tengok lagi...

usha line nampak dik oiii...hahaha...tapi sayangnya si teruna tak layan pon hahaha...tensen yek...mummy suh kick bola, dia pi amik pastu kejar si teruna nie...sabo jela hahaha...


yang nie lagi la...makin besar makin susah nak bergambo...memang lari sokmo...kalau tak lari pon amik gambo cam tak ikhlas...pastu wat muke terpaksa...ce sebut nak belikan angry birds, sanggup peluk kite takmo renggang terus selagi tak beli hahaha....bodek lettew...

tapi yang tak boleh blah....

^

^

^

^

^

^

^

^

^

^

^

^

^

^

^

^

^

^

^

^

^


  hahhhhh...kantoi dik...amboi2 kemain lagi yek...ingat mummy tak nampak ;p