Sunday, October 14, 2012

++No idea++

Esok hari isnin dah...cepat tul mase berlalu
Kang nanti tup tup dah hari jumaat plak
Rase cam tak cukup masa 24 jam sehari
Padahal bukan busy sangat pon, tapi tulah banyak sangat aktiviti yang nak dibuat tu yang rase masa berlalu dengan pantas
Lagipun sabtu lepas sya kene bertugas jaga booth kat kl convention centre
Patutnya kalau keje time weekend nih kene la ade cuti ganti kan
Takde ke pekeliling memana kate leh replace cuti tuh
Dahla kalau pegawai sah2 la tak boleh claim kan...
Pastu dapat plak bos yang memang tak amik port langsung

Next week raya haji kan
Tak plan lagi nak cuti bile
Persiapan memang nan ado la
Pakai je mana yang ade kata papa
Konon2 plan masa raya haji nanti nak gi legoland
Tapi memandangkan kesihatan yang tak berapa mengizinkan makanya terpaksala tangguh dulu huhu

Ok nak tido
Sebenarnya nak cite pasal benda lain tapi bile taip jadi lain plak...
Aisshhh...emosi tengah kacau bilau memang ginila gamaknye




- Posted using BlogPress from my iPad

Friday, October 12, 2012

++Amik peluang yang ada++

masih tercari-cari insurans yang cover lebih daripada biasa???

biasanya kite selalu dengar selain daripada cover untuk medical, insurans pon cover untuk pendidikan jugak...

tapi sekarang nie ade lagi yang best...iaitu PRUClinic Care....




antara kelebihan pruclinic care nih ialah:-

1. cover medical cos untuk klinik sehingga RM1500/year...tak kisahla sakit ape...demam ke batut ke...kiranye cam penyakit2 ringan yang boleh dirawat di klinik biasa saja

2. ada banyak sangat panel klinik....so tak perlu risau...nak tau samada klinik berhampiran rumah tuh merupakan panel pruclinic atau tak boleh check kat sini...so far sya memang puas hati sesangat sebab banyak klinik panel berhampiran puncak perdana nih, nak gi alam budiman boleh, nak pergi bukit jelutong pon boleh...pilih saje....

3. cashless - means kalau time sesak-sesak nak2 hujung bulan kan, pastu tetiba plak tak sihat, tak kan nak biarkan melarat plak kan...so kad nie memang berguna sangatla...kalau cam kami nie kekadang jenis tak suka standby cash money bebanyak dalam wallet, so kalau memalam tetiba sakit then takde cash plak agak payah gak la nak cari atm bagai huhuhu...

memangla kami berdua nie keje gomen, tapi nak beratur dan menunggu kat klinik kesihatan tuh kemain hazabon lagi...daripada demam tak larat boleh jadi terus sihat walafiat sebab menunggu terlalu lama...murah memang la murah kan bayar pon sehengget jek, tapi seyes memang tak sanggup...

4. service 24 hours - kalau ade masalah atau sebagainya just call service careline...24hours okey...

5. mampu milik- yang nie of course le, kalau mahal bebeno memang sya tak amikla...contohnye sya amik umor cam rayyan, monthly kene bayar dalam RM15.66/sebulan...dalam sebulan rayyan mesti gi klinik, tak kisahla samada demam ke, selsema, batuk, tetiba diserang asma sampai kene amik nebulizer...so kos sekali pegi klinik untuk sakit biase2 je pon dah almost RM50, tuh lom lagi kira kos kalau amik nebulizer...so RM15.66 dengan RM50 tak ke banyak beza tul... tul tak....

cara-cara nak menggunakan pruclinic card nie pon senang jek, tak perlu call agent cam medical card...ikut je dalam pic bawah nie :)


 settle!!!! senang kan :)

now alhamdulillah kami 3 beranak memang dah di cover oleh pruclinic care...

nie pruclinic care untuk papa

then dah pon merasmikannya....mestila kite test dulu kan...kebetulan pulak papa batuk 2-3 hari tak baik-baik

papa pegi klinik alam medic bukit jelutong....

ubat-ubatan yang papa dapat....agak2 kalau bayar sendiri nie brape yek huhuhu

so sesiapa yang berminat boleh hubungi ady zaizul 019-216 4527 untuk info2 lebih lanjut lagi...almaklumla, sya nie tak pro pon, just share ape yang tau jek...so jangan segan2 call je no tuh n wat appointment...nak amik or tak belakang cite yang penting dengar dulu then baru wat keputusan...tiada paksaan gitewww

barang baik kite share le...kalau kite dapat rase kebaikannya, why not bagi plak peluang kat orang lain untuk sama2 nikmatinya :)


p/s - pruclinic care mestila diambil bersama dengan pruflexi med



Thursday, October 11, 2012

++Sharing is caring++

Alhamdulillah 29weeks preggy means sya dah masuk ke 3rd trimester, so far ok cuma kekadang kalau silap makan memang memanjang jugakla ke toilet jawabnye....

Before nih sya ade mention yang sya ade cyst mase mula2 preggy hinggakan doktor bagitaw kalau membesar bersame baby sekali alamatnye memang kne gugurkan kandungan...sob sob sob...

Then, kebetulan plak sya kenal sorang hamba Allah nie, kenal pon thru blog n jadi friend kat fb, dia distributor shaklee...sya share problem sya kat dia then dia suggest sya amik supplement yang bersesuaian untuk masalah cyst tuh....alhamdulillah hanya consume produk shaklee selama sebulan dan dengan izin Allah, cyst sya tuh takde dah...puas dah doktor dok belek2 check memang confirm takde...syukur....

So nanti sya cerita lagi details ape yang sya consume sepanjang pregnacy nih...yang pasti no more vitamin from gomen, memang 100% shaklee sahaja sejak mula2 pregnant lagi...n of coursela banyak perbezaannya....

Benda baik watpe nak simpan sorang2 kan, mungkin kat luar tuh mengalami masalah yang sama dengan sya...so sharing is caring but im sharing on next entry nanti yek hihihihi


- Posted using BlogPress from my iPad

Tuesday, October 9, 2012

++Perut kecik...perlu risau ke tak++

alhamdulillah...minggu nie dah masuk 29weeks...nebesnyer huhu...
preparation??? nan ado walaupon sehelai...
sya tak recycle baju rayyan sebab yang masih elok dulu dah bagi kt airis
sebab ingatkan rayyan takmo adik dah hakhakhak
yang ade pon 2 pasang baju rayyan yang sesangat2la sentimental value kunun2nye
sebab selai tuh rayyan pakai sebaik saja lahir ke dunia...ecehcehceh
lagi selai pakai mase nak balik johor dari spital
uiiisshh kenangan tuh....

so now memang takde mase lagi nak shopping bagai
sape kate tak excited wey
even anak nak masuk 2 mood shopping barang baby tetap membara dan membuak2 lagi huhu
cuma mase je tak sesuai...
last week gi jusco bukit raja, kebetulan ada baby fair so singgah jap saja2 gatal tengok
pastu rase cam 'eh murahnye, eh comelnye', macam2 eh la tapi papa suh hold dulu
katanye sebab takmo shopping sikit2
nanti tak tau dah berabis brape...lol
pengajaran masa pregnant rayyan dulu sebab dok beli sikit2 la kununnya
asal nampak berkenan di mata terus beli tak pikir panjang
tak kisahla beli baju ke mainan ker
end up ada lagi yang tak pakai
sangat membazir okey...
so now papa agak strict sikit
sebab guna bajet papa hehehe
bajet mummy nak beli benda lain ;p

tak masalahnya sekarang bukan pasal baju bagai tapi pasal PERUT KECIK
memula rase cam biase jek tapi bile jumpa orang dok cakap benda yang same jek terus jadi saiko sey
kalau pakai baju kurung mostly kata tak berapa nampak sangat walaupon dah 7 bulan
sampaikan ade 2 orang bosses yang kursus sekali dengan sya dan duduk semeja dalam kumpulan, hari ke dua baru perasan yang sya nie pregnant...hapakahhhhhh
tak nampak kah aku yang sebeso gabak nih tengah pregnant huhuhu 
eh senang cite boleh katakan lebih dah dari 10 orang kat opis nih terserempak sure cakap 'eh pregnant rupenye'...
memula cam bangga kan sebab rase cam kurus la sangat sampai orang tak perasan
tapi bile lelama orang dok cakap benda yang sama terus jadi risau
kecik sangat ke perut aku nih....development baby ok tak...memang kalau baby girl perut kecik ker...

then last 2 weeks mase checkup, doktor bagitau berat baby 1kg++, which is masih lagi dikira normal untuk preggy 7months
agak lega jugak tapi masih lagi sya risau
yela bile jumpe doktor, doktor kata ok
pastu jumpe macam2 orang n macam2 bagi pendapat mulalah haku nih menggelabah taik itik
risau tak bertempat

eh ntahla...kekadang malas nak pikirkan
tapi semalam ade orang tegur kat lift terus rase down balik
stress mak okey ...mencikkkkkk


 

Monday, October 8, 2012

++Biawak datang menyerang++

Baru nak lena tido tetiba biawak datang menyerang betis kaki, cam takde mase lain ko nak datang ek...Eh nie bukan biawak yang menatang tuh, nie simpul biawak...

Haku  nih baru nak lelapkan mata, tak bagi isyarat pape terus datang menyerang.... segar bijik mata haku tak jadi nak tido tau huhuhu

ari tuh lagi best, dia punye penangan sampai kuar air mate haku dok menahan sakit punye pasal... dahla time tu tengah syok2 tido...papa pon mengelabah gak coz ingatkan bini dia nak beranak dah, dok terjerit2 tetiba kan huhuhu

Nie la part yang tak best kalau tengah preggy, semadang kene simpul biawak jek...





P/s - asal panggil simpul biawak ek, yang kene serang tuh ade gaye cam biawak ke huhu

Friday, October 5, 2012

++Idaman kalbu uoolllsss++






Cantik tak?? Nak transform my kitchen jadi cam dalam pic tuh...insyaallah...tapi tak tau bile lagi ekekeke...siap ber 'id' bagai hohoho...

Part drawing dah setel n now tunggu mase yang sesuai untuk cari quotation...maklumla nak cari kontraktor nih bukan keje senang, banyak benda kene fikirkan, bukan kne pikir pasal kos upah sahaja, kualiti kerja, kecepatan n kecekapan kontraktor pon kene amik kira...cukupla kitorg laki bini kene dulu mase mula2 nak wat kitchen kabinet...padahal kontraktor melayu tuh...aisshhhh

Kalau tengok pada pic nih leh katakan kitorg cam kene wat major renovation untuk bahagian dapur saja...tu yang dok tengah pikir bape tabung kene korek nih hahaha...

Takpe, papa kate slow2 dulu jangan gelojoh...maka nya printla pic nie beso2 n tampal kat dinding ngadap hari2 supaya nafsu untuk boros beli benda2 yang merepek hilang terus...

Ok...now terus tanam azam tak nak shopping dah...errr tapi start pas shopping barang baby, boleh tak camtu...muahaha


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, October 2, 2012

++Happy besday papa++

Hari nie besday papa yang ke 29 tahun...papa next year dah angka 30 okey eeeee tuanya rase...

Pape pon mummy n rayyan nak wish happy besday to papa, semoga panjang umor, dilimpahi rezeki, mummy doakan papa berjaya dalam setiap ape yang papa lakukan, mummy n rayyan sentiase support papa...semoga target papa sebelum umor 35 tahun tuh tercapai ;) insyaAllah...

Hadiah dah bagi awal2, kek pon dah potong siap2 mase besday party rayyan ari tuh ekekeke...berkira punyer bini ;p

Nanti weekend baru kite celebrate n makan sesedap k hihi


Mummy, rayyan & baby RZ luv u papa...muaahhss

p/s - abaikan dak kecik yg lentok kat belakang tu yek ;p

- Posted using BlogPress from my iPhone

++Bakal kopak++


Received emel from mac...




perghhh nampak smart la plak edition kali nih...adoyai padahal baru jek berhabis, klu beli lagi mau bernanah telinga dengar papa dok bersyarah...asyik beli make up jek, baju baby satu pon tak beli lagi errkkksss




Nie total damage for last month...tujuan utama nak beli compact powder jer, tetiba terbeli 2 batang lipstik n mascara...terbeli okey huhu...
Ok mari kite pikir semula antara keperluan dengan kehendak...jangan ikut nafsu semate2 huhuhu
- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, October 1, 2012

++Intro dulu++




Full story pas dapat pic from photographer hehehe...mr photograper, harap2 dapat bagi pic cepat ye, tak sabo nak tgk ;p

- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, September 30, 2012

++Testing++

Cubaan update entry gune phone papa...
Cam best plak coz seolah2 update guna pc
Tak payah nak install apps bagai cam ipong huhuhu


Friday, September 28, 2012

++Jatuh cinta dengan instagram++




I x fofular sebab tuh followers tak ramai...ade followers pon rase bersyukur dah ade gak yang sudi polo i tau...tocey2...tapi peduli ape kan, janji suke guna insta nih, fb pon jarang update kecuali bile upload pic kat ig n link ke fb...tapi rasenye tak semo pic sya wat camtu, konon2 privasi la sangat kan ;p

Yang penting muke ku yang cam kawah bulan ni nampak flawless gitew klu edit gna ig ekekek...tak payah nak berphotoshop bagai ;p



- Posted using BlogPress from my iPhone

++Tiramisu lagik & pavlova++




Hah hambikkk sekali 3 bekas terus...untuk tetamu datang umah, pastu bekas kuning untuk makan sendiri tapi kene 'rembat' dengan ibu airis n yang kecik tuh untuk adik sya kat uitm...kali nih sya doublekan adunan...memang sesangat puas hatila dengan lambakkan cheese...mabeles uoollsss...cume yang xbestnyer sebab guna cream cheese tartura (tul ke nih), walaupon cream cheese ni tak muak tapi bile dibiarkan terdedah lame2 kat luar (suhu bilik) cream cheese tu cepat sangat cair...tapi nak wat camno dah tuh je yang ado...



Pastu kerajinan pon datang semula, maka gigih u wat pavlova...first time wat, nampak cam okey tapi banyak lagi penambahbaikan kena buat...so tak sampai hati nak jamu tetamu makan maka makanla pavlova tuh anak beranak sampai habis ;p

Bile marathon baking nih tetiba rase keinginan membuak2 nak oven dan mixer baru...mampu??? Mampu telan air liur jela huhuhu...


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, September 26, 2012

++Bengkel oh bengkel++

Bukan bengkel keta or bengkel motor ye, nie bengkel value management...4 hari okey...teeeppuuusss...sib baik tempat kursus best, tenang jiwa raga ;p






- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, September 19, 2012

++Celebrate besday rayyan++

 tahun nie kitorg decide no besday party untuk rayyan kat nursery
dah 2 tahun berturut2 dah wat nursery je
cian anak mummy
nk merasa gak celebrate tempat yang best
so insyaallah kalau takde pape aral besday party coming soon

so malam 13 september tuh just celebrate 3 branak jek
kek beli express kat king's confectionery
siap ade diskaun 20% sebab guna kupon yang ade dalam komik boboiboy rayyan
jimmaatttt hihihihi ;p
tapi tak sedap sebab buttercream
boboiboy punyer pasal hentam jela
patutnya angry bird tp asik2 angry bird jek
naik bowing dah kitorg...rayyan jek yang tak bowing2 T___T

 kek boboiboy yang kureng sodap T________T


budak tecik nih memang excited sokmo...bukan sebab nampak kek je excited tapi sebab leh tiup lilin...pantang nampak lilin bernyala termasukla lilin wangi yang selalu mummy pasang abis semo ditiupnya kasi padam...memang bertuah punyer anak...

ecehhh trade mark 'terbaheeekkkk' harusla kan

so now mummy is pening kepala kene pikir pasal besday party rayyan
ingatkan boleh lepas tangan dah
tulah gatai sangat dok tambah yang bukan2 erkkkss

Thursday, September 13, 2012

++Happy 3rd Birthday++

13 september 2009
lebih kurang pukul 2 pagi
tido mummy tetiba terganggu sebab rase tak best kat pinggang n perut
mase tuh tak tau pon contraction ke hape ke
then rase nak buang air kecik terus gi toilet
alih2 tengok ade darah sikit kat panties
terus mengelabah n bagitau kat papa
papa suh bersiap2 sebab nak gi hospital terus

bertolak dari rumah ke hospital dalam pukul 4
memang sengaja lambar bertolak sebab nebes sangat walaupon menggelabah
mase tuh rasa jauhnya shah alam-putrajaya
sakit kejap2 datang kejap2 pergi
phewwwww

sampai hospital doktor check bukaan kate dah 2cm
terus kene admit duk dalam ward
rase cam janggal plak kene duk kat ward
almaklumla dalam sejarah hidup tulah pertama kali merasa baring atas katil hospital hehehe

kul 10am nurse datang nak check bukaan
baru 4cm
pastu doktor panggil gi bilik apentah namenye nak pecahkan air ketuban
lepas pecahkan air ketuban doktor suh standby sebab lepas tu nak kene masuk labor room plak
phewww lagila seram
sib baik mase nih papa dibenarkan masuk labor room

pas air ketuban dipecahkan sakit contraction makin hebat
rase menggigil2
naik kering air mata menahan sakit
bile minta epidural nurse kate epidural not available during weekend
hapakah???
so penyelesaiannye kne sedut gas 
okla walaupon tak berapa membantu sangat huhu

tepat jam 3.37pm, setelah beberapa kali push walaupon tak tau push ke tak sebab overdose sedut gas,
maka lahirla seorang bayi lelaki yang diberi nama Muhammad Rayyan Zafran dengan berat 3.49kg dan ketinggian 54cm tanpa sebarang  masalah
syukur alhamdulillah....

hari ini 13 september 2012, genaplah usia Muhammad Rayyan Zafran 3 tahun
rase macam kejap je mase berlalu
pejam celik pejam celik dah makin besar anak mummy
dah nak jadi abang pon ;p

to Muhammad Rayyan Zafran, selamat hari lahir sayang
semoga rayyan menjadi anak yang soleh
berjaya di dunia dan akhirat
menjadi anak kebanggaan mummy n papa
mummy n papa love u so much sayang ^_^

nanti kite celebrate ek hihihi

Wednesday, September 12, 2012

++Budak manja++

 tul ke orang kate kalau nak dapat adik si abang/kakaknye akan manja terlebih
or kebetulan je kot
dah memang selama nih manje tapi kite yang tak perasan ke

tapi cam kes kitorg nih sya rase rayyan nampak cam lain sikit
bile tanye orang mostly jawab 'biasela nak dapat adik kan'
errrkkk
ade kaitan kah???

tengokla kalau posing depan kamera
kemain lagi tangan tuh T___T

nie pon same...
padahal asalnye sya nak snap pic berdua dengan dia jek
alih2 dia tarik leher papa suh join skali
tuh yang sakan peluk papa tuh


tapi yang nie memang over la
dahla sekarang kalau sya ade takmo duk dalam car seat
selama ni duk kat car seat ok je, alih2 nak dapat adik takmo plak dah
pitam mummy sat
jenuh gak nak pangku dia
kalau ringan tuh ok lagi
dahla dengan perut memboyot lagi...aishhhh
camno nie rayyan, ade lagi lebih kurang 3 bulan je tau leh manja2 over 

p/s - camne la nanti time berpantang nak jaga 2 anak sekaligus huhuhu....mampukah???


Tuesday, September 11, 2012

++Hati seorang mak memang cepat tersentuh++

untuk rayyan punye pasal.....
gara2 tengok rayyan main budak lain punye mase tunggu turn checkup kat ppum
yang membuatkan mummy luluh hati bile budak tuh cakap 'ni aku punye, ni aku punye aku beli bukan ko beli'
aiihhhhh....ko kecik2 lagi dah bahasakan aku ko
pastu taula mainan dia, kedekut tuh standard la kan perangai budak
tapi cara dia treat rayyan memang tak berkenan langsung
rayyan tak berebut pon dengan dia
siap amikkan lagi mainan dia yang bersepah2 bagi kat budak tuh
pastu budak tuh dok rentap2 camtu
kuang asam tul
mak apak dia leh wat bodoh jek tengok perangai burok anak dia
sengal tul

so nak puaskan ati mummy, balik keje singgah toycity kat the mines
cari mainan lebih kurang same
terus beli....lagi besar dari dia punye muahahaha...
memang buruk betul perangai aku nih
nak wat camno, geram punye pasal
ingat anak aku takdo mainan cam dia...lagi mahal la(mencebik) hahahaha

sampai je umah wahh kemain lagi excited
terus jerit2 suh papa buka
jenuh papa nak pasang ;p

mainla nak sampai lebam....
jangan jahanamkan sudey
tu mummy gune duit raye rayyan tau ekekeke

Monday, September 10, 2012

++25 weeks++

alhamdulillah minggu nih dah 25 weeks...
means dh 6 bulan la kan
jap je mase berlalu...aiihhh
nebes plak hakhakhak

last 2 weeks gi checkup kat demc
buat detail scan
mase tuh baru 23 weeks

hasil dari detail scan nie la dia
dapat tengok pic baby banyak2
pastu siap dengan video sekali
dulu time rayyan takde plak buat camni
cian anak mummy hihihi

alhamdulillah so far development baby okey
berat pon okey even cam tak caye jek kalau tengok size perut yang kecik nih
dan paling best sekali
insyaallah confirm gegel...
syukur alhamdulillah
mummy ade geng yeye...

mood nak shopping barang baby masih lom menjelma lagi
walaupon hati dah meronta2 tengok barang baby girl yg comel2 tuh
papa suh sabo dulu sampai 7 bulan...yola2
 

 

Tuesday, September 4, 2012

++Raya & Sedondon++

 Nak update cite pasal raya seyes memang takde mood langsung
tak tau kenapa
nak kate raya tahun nih tak meriah idok jugak
meriah memang tetap meriah
tapi  aishhhh memang malasla nak update story 
 hohohoho

so meh layan cite merapu...

 nie raya pertama
cam biasela anak n papa nie harus sedondon kan
bukan takat baju jek dengan sampin2 sekali nak same
yela tunggula nanti tahun depan
mummy pon ade geng gak...eh ;p

 raya kedua tema kuning
mummy sorang je kelaut coz kaler pink
nak wat camno...tak kuasa haku nak pakai kaler kuning nih 
rase cam tak kene jek huhu

raya ketiga papa ade reunion dengan budak2 sekolah dia
tema hitam petak2...
dorang jek...mummy cam biase tak termasuk
yang nih kebetulan plak same
coz baju papa beli masa gi bandung ari tuh
pastu masa shopping baju dak kecik nih terperasan plak ade kemeja kotak2 cam papa
tak ingat brand ape
sambar jela

last week cuti 3 hari kan...gi 1 open house jek tu pon ari ahad dah petang2 gitew
coz FIL datang umah secara mengejut
sib baik umah tak bersepah tau
kalau tak terjejas prestasi mak as menantu
hakhakhakhak

this week pon ade lagi open house n majlis akikah
tapi tak sure leh datang ke tak
sebab papa cam ade hal jek huhu
tak kisahla memana
yang penting aku nih dok makan tak henti2 berat badan cam naik mencanak dah nih
serammmmm

Wednesday, August 29, 2012

++Selamat Hari Raya++

Hari nie dah masuk 11 Syawal
sekejap je masa berlalu
cuti2 raya nih memang tak sempat langsung nk ngadap blog
apetah lagi mau update
balik kampung memang busy 
banyak sangat aktiviti yang nak dibuat
walaupon start cuti awal n naik keje semalam kuikuikui

ok sekarang masih takde mood nak update blog lagi
just nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir Batin kepada sesape yang baca blog nih *ade ker*
kot2 ade yang terase or sentap ke kan
yang penting ANON!! ko tak nak mintak maaf kat aku ker 
muahahaha
 

Monday, August 13, 2012

+Dah nak hujung2 baru rajin++

alhamdulillah lagi 6 hari lagi kite nak menyambut raya
preparation sya setakat nih almost 100% done weeehuuuu

sebabkan semalam tak gi memana so papa request nak makan yang best2
tapi takmo makan kat luar
eh pecah rekod la tahun nih
kitorg takde gi mana2 buffet pon
jimat giler *lah sangat*

so papa request nak makan ikan siakap 3 rase
memule cam alamak...leh ke nih
tapi buat2 confident gakla, terus gugel resepi kat tenet hihihi
ntah pape, nak masak siakap 3 rase pon nak bergugel bagai
of cosla, bukannye masak setiap hari pon
urat dahla banyak putus 
so semua benda semadang tak ingat jek

ikan siakap 3 rase...bolehla even kurang bahan...sib baik nenas ado
sotong goreng tepung...1st time uuu i buat..sib baik papa kate ok
ikan goreng untuk anakanda terchenta
sayur campur
pastu makan dengan buah tembikai...arghhh sedapnyer
terliur plak haku pepgi nih...choiiii
air plak papa wat tembikai laici...
memang puas hati
sebab papa makan banyak *sib baik*

rasenye kalau nak masak time weekdays cam tak sempat jek
lagipon sya tak suke wat keje kelam kabut

eh lagi 2 hari nak kejela
tak sabonyer nak balik kampung
tak kisahla even balik klate dulu tahun nih
yang penting balik kampung
cepatla hari rabuuuuuuuuu
 

Friday, August 3, 2012

++Biler terlebih rajin++

 malam tadi papa kene siapkan keje dia kat luar
so tinggallah sya dengan rayyan
tetiba rase cam rajin plak nak baking membaking
sebab kebetulan petang semalam pas balik keje singgah gi bagus bakery
beli barang2 nak wat kuih untuk bawak balik johor malam nanti

belek2 resepi tengok muffin nih cam senang jek nak wat
bahan2 pon semo ade so operasi pon bermula
resepi nie sya dapat kat sini
Muffin Coklat (leh dapat dalam 10 biji kalau guna cup saiz M)
200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
606 tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

cara-cara:-

1. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" . Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
 
2. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).

3. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
4. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
 
5. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.

6. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

hasilnya....jeng jeng jeng

muffin angry bird... 
saje je guna cup nih sebab nak tarik perhatian rayyan
muffin nie memang sedap
rase lembut jek n tak muak
yang penting rayyan sorang saje dah makan 2 ketul
kembang omak ko sat :p

tapi kalau muffin nih naik membuak sikit mesti nampak cantik
nie nampak tenggelam plak huhu
takpe nie baru cubaan pertama pasni leh wat lagi *kalau rajin*

tapi sebelum wat muffin nie tekak rase mengade2 plak
teringin nak makan kuih bangkit
hapakah???
ntahla, tetiba jek rase nak makan
dah terbayang2 masa kat opis semalam
terus sms papa cakap belikan kuih bangkit
gigih papa jalan kaki dari opis ke pkns hekhekhek
 
murah sajo
satu bekas 15 hengget
rase...bolehla
ingatkan sya je yang makan
sekali tengok si kecik nih kemain lagi lepas seketul seketul dia makan
suka yek makan kuih nih
malangnye omak ko memang tak pandai langsung nak wat
hakhakhak

ok..sekarang adalah mood tak sabo nak balik johor
cepatla masa berlalu.....

Wednesday, August 1, 2012

++Akhirnya++

yeeee akhirnya....
ade gak pic makanan berbuka posa ngehgengeh...
walaupon tak la semegah mana cam orang lain tapi bolehla dari takde kan huhuhu

menu - sayur campur, telur sambal n rendang ayam
kuih donut n sira pisang beli kat bazar...takde pic

sayur campur tu the only sayur yang sya makan...
so memang akan ngadap sayur nih setiap hari...
giler boring kan 

telur sambal  plak sebab dah muak dengan telur dadar...
patutnya ade 4 biji tapi sebiji dah bagi rayyan...
bagi telur yang lum wat sambal la kan

paling special ialah rendang ayam
sebab first time buat hohoho
dah tak tau nak masak ayam masak ape
so sms papa then papa kate tryla wat rendang
gulp!!!
terus call mak minta resepi rendang mak yang sedap gilos tuh
hasilnyer...
mase tumis pon bau dah semerbak sampai papa tegur kata sedapnya bau
ngehngehngeh
relaks dulu pa baru bau, rase lum tentu lagi hakhakhak

then masa nak buka tuh papa tuju rendang tuh dulu
eceh haku pon tercongok la tunggu papa nak komen ape
sib baik papa cakap 'eh sama cam mak punyer...sedap'
ahhhhhhh lega den
terus laju2 senduk nasi n makan
kalau papa kate tak sedap memang tak lalu la nak makan nasi *poyo*
disebabkan rendang nie papa siap tambah nasi penuh 2x
kembang setaman haku
kalau camni gayanya even penat balik keje terus masak untuk papa pon takpe

so even baru kul 9am, haku dah gigih memikirkan nak masak ape hari nih huhu
ape yang sedap ek???

Tuesday, July 31, 2012

++ 19 weeks++

wah kejapnyer rase
minggu depan dah 20weeks
perut pon nampak cam kecik plak
tak macam mase 1st pregnant dulu
yang penting berat maintain hekhekhek
sib baik
risau gak kot2 berat melampau2 kang nanti lain plak citenye huhu

nie masa checkup last week..18weeks
tak taulah camne ghupenyer nih
masa doktor dok explain sya dok mamai2 plak huhu
so gender masih lagi 50-50
next checkup doktor nak wat detail scan
memula cam blur ape ke bendo la detail scan nih
gugel kat tenet rupanyer scan 3d lah
very the sengal haku nih muahaha
maklumla mase rayyan dulu mana ade wat semo nih
checkup pon kat gomen
pastu nak scan baru gi private
bile once scan kate confirm 100% boy so okla
takdela mase tuh excited bagai nak wat 3d/4d bagai
biasenye kalau anak first sure parents teruja
ntah nape mase tuh cam takde perasaan
maybe sebab mase tuh kat kepala otak dok risau pikir macam2

yela masa 1st pregnant dulu ade jek masalahnye
uri kat bawah n tutup jalan n doktor siap suh prepare incase kalau c-zer(alhamdulillah normal)
pastu dengan hb rendah
menangis ko ngadap kerang ari2 sebab nak naik kan hb
kalau tak makan mula la papa dok takutkan nanti tumpah darah la 
makan pil ape ntah yang kaler hitam tuh sampai 4 biji sehari...
pastu pernah plak jatuh masa pregnancy 7bulan
sib baik baby takde pape

ok sekarang mari tunggu lagi 4weeks untuk wat detail scan
very the suspen uuuu
apesal susah sangat nak tau gender baby nih
haku dah tak sabo nak shopping barang baby nih weehhhh

p/s - rase nyesal dulu tak wat blog awal2, kalau tak mest ada kenangan yang nak dibaca mase pregnantkan rayyan...sob sob


Monday, July 30, 2012

++Biler dah boleh turun dapur++

dah 2 hari berturut2 sya masak untuk berbuka
ecehceh nak jugak bagitau
ye lor...i kan alergic dengan dapur sebelum nih huhuhu
sabtu masak nasi ayam n buat tiramisu
 jemput adik yang kat klang n sepang makan berbuka sekali
sib baik ok
almaklumla lama bebeno tak turun dapur

pastu semalam masak ayam masak lemak cili api
papa request since dah lama tak makan katenyer
nak beli kat bazar papa cakap tak sama cam isteri dia masak
ahaakkss kombang sekejap mak
paling tak boleh blah siap buat kuih keria
tapi adik sya yang kat sepang tuh yang tukang ulinyer

tapi yang tak boleh blahnyer memasak sambil duduk kat kerusi
ko mampu??? huhuhu
sebabnya sya memang tak larat nak berdiri lama
tapi gagahkan diri gak
sebab papa dah start merungut makanan bazar makin lama makin bosan
baiklah papa
isterimu gagahkan juga diri demi mengisi perutmu
hahahaha....pelempang sedas

pic takde plak,lupa nak snap
tiramisu pon tinggal suku dah
cepat betul licin
ade yang siap tapau lagi
baru korang tau akak korang nih pandai masak
wawawawa

balance bahan basah ade lagi
papa dah request suh masak untuk berbuka ari nih
dalam kepala otak nie dok ligat pikir nak masak ape yek
dah gugel2 dah kat tenet
tapi tak berapa menarik di hari nih

kang ade nanti berbuka dengan nasi+telur goreng+kicap
hakhakhak
owh tidak, tidak sekejam itu...

p/s - suke tengok orang update kat blog n fb pasal makanan berbuka puasa...rasa kagum sebab balik keje boleh masak...aku mampu??? tengok jela nanti huhu



Friday, July 27, 2012

++Weee sok checkup++

tetiba rase gedik plak tak menyabo nak gi checkup esok :P
weeehuuuu
tak sabar nak tengok baby sebenarnya (tipu...nk confirmkan gender sebenarnya :p)
suka sangat time doktor tengah scan
rase macam eh ye ke anak aku nih
padahal anak ko nak masuk 2 dah kot
masih cam caye tak caye plak
choiiii

sekarang baru 18weeks
cam rase sekejap je masa berlalu
dah hampir 5months rupanya
n alhamdulillah segala bagai morning sickness sudey pergi jauh2
cume kekadang cepat rase letih n rase loya
tapi still boleh handle

malas dah nak layankan pembawakan budak nih
cuma selera makan masih lagi so-so
nape ek
kalau berbuka sekarang memang tak lalu makan nasi
kene makan makanan manis2 
pastu minum air seteguk dua dah rase kenyang
tapi time sahur memang kene paksa makan nasi
sebab tuh gigih bangun sahur kul 4.30am
kemain lagi haku huhu

sekarang nie kalau malam macam datang satu kuasa ajaib yang boleh menyebabkan tetiba jadi cergas
pastu terus kemas bagai rumah
n tukar susun atur perabot
cuma bile bab2 angkat mengangkat nih serahkan kat papa jela
papa pon heran
yela kalau tak sebelum nih asal malam jek melepek memanjang
dok baring depan tv
sekarang nih nan-ado
takpela syukur...sekurang2nya takdela nyusahkan papa
sebab kalau dah melepek tuh, nak minum pon papa yang amikkan hakhakhak...
burok bebeno perangai bini camni
eh tak suruhla, papa yang sukerela nak wat camtuh huhu
biler lagi kan nak merasa hihi
ok dah melalut

so sebab sok ade checkup maka terpaksa import mak utih rayyan from sepang
malas nak bawa rayyan sekali nanti
takut dia tak reti diam n bising2 plak
lagi pon sya perasan kalau checkup kat demc nih especially bile scan doktor akan amik mase yang agak lama
nak ukur tuh ukur nih
bukan mengeluh, tapi rase bersyukur sebab berbaloi
bayar mahal2 tapi servis tip-top
sebab tuh kitorg rase rayyan tak perlu ikut
kang bile anak teruna dah boring abisla kacau bilau nanti :p



++Selamat ke wanita hamil naik flight++

sya ada lagi 1 trip ke langkawi bulan 10 nih...
masa booking flight ni kalau tak silap tahun lepas n cam biasela tengah promo kaw2...
so kalau tengah promo tuh confirm la menggedik cari destinasi mana yang nak gi
since dah lama tak gi langkawi (last masa honeymoon) so gatai2 la tangan pi booking
paling best sebab confident gile memang tak kan pregnant this year
tup2...hah hambikkkk
padan muka sendiri

kalau ikut perkiraan sya, date booking tuh betul2 sya dah 30weeks...
almost 8 months
fuhhh boleh kah naik flight lagi
tak kan nak burn kot
kalau nie burn means tahun nie jek 2 kali trip yang naik flight burn gitew je
pergghhh

so gugel pye gugel sya jumpa nih

klik pic untuk tumbesaran

so kalau dah 30weeks means kne dapat kan surat dari doktor plak n kene sign limited liability statement
tapi cam cuak gak
aisshhh

dulu masa honeymoon kat sarawak sya dah pregnant almost 3months
time naik tuh cam okla takde pape masalah
walaupon mase tuh orang kate 1st trimester tak digalakkan naik flight
pastu bile turun je flight loya kemain lagi huhu

pastu sya jumpe link nih dari dr zubaidi

haihhh dalam dilema tul
nak gi ke tak nak ni
mencik tul arrr
 
 

Thursday, July 26, 2012

++Rezeki berganda++

since malam sampai la sekarang nih orang dok kata pasal bonus gomen
nak2 kat fb
ade yang kate untungla jadi gomen, sebab dapat bonus
padahal rasenye kalau keje swasta bonus lagila berkepok2 kot huhuhu
tak kurang jugak ada yang merungut dok kata 'tak kan setengah bulan je kot'
aisshhh tak pernah bersyukur
tapi yang paling best bile terbaca status pasal 'gomen nih keje goyang kaki memanjang tapi bonus dok minta2'
hapakah????
hello!!!! hello!!!
tak semua orang yang keje gomen tuh goyang kaki yek
mungkin yang ko tengok tuh sesetengah orang jek
so janganlah sebab nila setitik rosak susu sebelanga

papa pon terima kasihla pada pm sebab sudi memberi bonus
walaupon setengah bulan, tetap rase bersyukur
leh tukar sofa baru sebab dapat duit terpijak kan...eh??? :P

tu rezeki yang pertama....alhamdullilah..

yang kedua plak papa dapat 1 big projek lagi
syukur....memang rezeki ramadhan dan rezeki baby nampaknye
papa pon dok senyum memanjang since semalam lagi
congrats papa sebab dapat apa yang diimpikan

kang nanti si anon dok baca entry nih jangan lupe komen macam nih ye, ahkak tolong karangkan ayat untuk ko nih 'jual pb, dapat bonus gomen, laki dapat projek pon kedekut nak beli arzu ker???
ko copypaste ayat tuh yek *tangan di bahu mata menjuling*