Monday, January 30, 2012

++Tips memasak untuk wanita bekerja++

 wah2...cam hebat jek siap nak bagi tips bagai...padahal sendiri pon terkial2 gak hakhakhak....

ok2...sya dah start masak pas balik keje atas permintaan papa rayyan...ye nak cium bau syurga cakap suami kene dengar huhuhu...before nih kitorg makan luar jek tak pun tapau sebab sya tak makan malam, so kalau masak rase cam membazir je just papa n rayyan je makan...owhh tu dulu, sekarang no-no-no...memasak sya jadikan satu rutin harian yang memang kene buat...tapi sekali sekala kitorg makan luar gakla...rutin during weekdays je, weekend papa kate ikut kesesuaian...lagipun time weekend nih la dapat makan yang mahal best2 sikit...tak kisahla lunch or dinner....

sebab baru nak start masak so agak terkial2 gak pada mulanye...siap bergugel bagai tips2 masak dengan cepat hahaha...poyo je rase...mostly cara yang sya baca lebih kurang sya jek, mungkin cara sya masak kot buatkan nampak cam lembab lama hahaha....dari 1 jam sekarang dah jadi 45 minit...kalau orang lain rase cam lame, tapi pada sya dah paling cepat dah tuh hihihi....so sekarang target nak 30 minit plak...tapi depends pada lauk yang kite masak gak yek...cam sya masak mesti 3 jenis lauk ade...tak kisahla pape lauk pon...

mak aihhh ko punyer mukadimah ke main lagi panjang...yola2...so tips tak seberape dari sya yang memang praktikkan hari2 ialahhhhhhhhhhh

1). setiap pagi sya akan pastikan satu bekas berisi bahan mentah ikan/ayam akan diturunkan dari freezer ke fridge...tujuan supaya bahan mentah tuh cepat lembut...tapi kekadang terlupe gak nak turunkan tapi sya perasan kalau guna bekas tupperware freezemates, ikan/ayam cepat lembut tau...seyes nih bukan omongan kosong, tak caya try...bukan promote yek, i tak jual tupperware tau...

 nie stok bahan mentah sya...dah siap2 bahagi satu bekas untuk satu hari...recommended guna tupperware freezemates nih...berbaloi2...stok nampak banyak sebab semalam baru borong kat pasar pagi seksyen 13...

2) siap2 blend cili...dulu pemalas guna je cili segera, pastu baca katne ntah kate tak elok guna selalu huhuhu...so nak selamat blend bebanyak tapi sya bajet2 wat stok untuk seminggu jek...cili nih sya blend sekali dengan bawang merah, putih, halia pastu letak belacan sikit...belasahhhh

3) sayur dah potong siap2 tapi tertakluk kepada jenis2 sayur gak...tekak sya boleh terima brokoli, carrot dengan bunga kubis jek...kalau sayur lain memang tak lalu nak makan...so untuk brokoli n bunga kubis sya memang dah potong siap2 pastu masuk kan dalam tupperware freezemates....aik freezemates lagi??? carrot tak sesuai potong siap2 kang kecut nanti...tapi kekadang sya beli la juga kubis kat mydin bukit jelutong tuh, alang2 nak balik umah singgah la jap...cian plak kat papa n rayyan nak ngadap sayur yang same hari2 hihihi...

4) kupas bawang stok seminggu punye....pastu basuh bersih2 n simpan dalam fridge...so bile nak guna nanti idokle terhegeh2 nak kupas...

 nie la stok sya...cili blend, bawang merah n putih yang dah dikupas, brokoli (alamak tinggal sikit plak) n bunga kobis....mudah kan....bubuh semo dalam tupperware nih

5) sebelum start masak memasak, mulakan dulu dengan tanak nasi...so nanti bile dah abis memasak, nasi pon dah siap masak jugak...

6) menu kitorg mesti ada ayam/ikar goreng...so pas tanak nasi, terus panaskan minyak untuk menggoreng...mase tunggu minyak panas, leh la basuh2 sayur n hiris2 bawang dulu...

7) sya kalau masak memang guna 2-2 tungku...so kalau sebelah dah guna untuk menggoreng sebelah lagi guna untuk masak lain2...biasenye sya start masak sayur dulu so takde kuali kotor sangat...pastu baru la masak cam nak wat sambal ker or lemak cili api ke...time niela sya curi2 masa basuh segala pinggan mangkuk periuk belangga yang dah guna tadi sambil ngerling2 tengok dapur...yela kan, kang tak pasal2 hangit sambal gue....

ok siappppp....nie cara sya, lain orang lain la kot caranye...setakat nih memang nih yang paling cepat sya leh wat...yang penting lauk yang korang masak tuh mesti pasangan korang suke atau jenis tak kisah masak je ape yang ade...yela dah tuh kalau nak cepat pastu request nak siakap 3 rase, nasi beriani memang tak dapatla bhai...

agak2 tak nak stress mase masak, sya akan pasang radio...guna ipong je senang...at least wat keje ade gak hiburan kan...kalau ade cite best, kang jap2 lari ke depan tengok tv, pastu lari balik ke dapur hihihi...

lagi satu sya tak suke masak pastu berpeluh2 plak, so kat dapur memang siap2 dah letak kipas hihihi...ngade2 tak...bak kate papa tak kisahla pape pon, yang penting bini dia nak masak huhu...

ok sekian saja tips yang tak seberape ini....

nak pikir plak malam nih nak masak pe....

11 comments:

  1. gud info....kemas betul susunan dlm esbok tu yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. esbok tak byk barang memang nmpk tersusun, klu byk brg memang brsepah jugk nih hehe

      Delete
  2. Wahh..time kasehhh joing kami...

    TIps sya betul2berguna...insyaAllah akan praktikkan..nak masuk ramadan dah ni..kena masak tetiap hari...yay!! Tq!! ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahhh...same2...just tips biase2 je nih hihi

      Delete
  3. sangat praktikal!!! gud! Pencinta biru follow sini

    ReplyDelete
  4. INFO YG BAGUS...

    senang koje kannn... memasak ni senang..tp potong itu ini tu yg lambat...
    tq bg tips ni..leh praktik ni! confem..

    like & follow!! :)

    ReplyDelete
  5. tips yang berguna...saya pun, ada azam nak kurangkan waktu memasak didapur..dr 1 jam setgh ke 1 aje..tak larat nak lama2 kat dapur..bahan2 mentah utk dimasuk frezer ke fridge pada waktu pagi..petang bila balik keja..semua dah ready tinggal nak menyinsing lengan utk memasak aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn...bile semua benda jadi mudah nak masak pon jadi tenang n senang hehe

      Delete