Monday, August 8, 2011

++Mengetart di ujung minggu++

Uiihhh time angin rajin bukan main lagi hah siap leh wat cheesetart, cuba klu malas nak makan cheesetart pon payah...


Tart shell before dibakar...jenuh gak nih nak tekan2 dalam acuan...

Dan hasilnye bile dah siap.....



Taraaaaa....



Bolehla yek...maklumla first time buat...bab2 deko atas cheesetart tuh memang ntah pape...

Resepi....

Untuk shell/ crust
170g marjerin atau butter
50g gula aising
1 biji telur gred c
290g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila
Acuan tart

Cara caranye....
- pukul butter dan gula dengan senduk kayu or spatula. Jangan putar lame sangat...
- masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu
- masukkan tepung sikit demi sedikit. Uli sehingga jadi doh yang lembut
- ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170C selama 20-25 minit atau sehingga masak
- shell/ crust nie boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara sebab ia tahan lama
- tunggu crust betul2 sejuk sebelum letakkan filling dan cheese.

Untuk filling....
- sediakan filling yang kite suke cam blueberry, strawberry,coklat or pape jela...
- filling nie ade jual kat kedai bakery...
- masukkan filling dalam piping bag untuk memudahkan proses meletakkan filling dalam shell tadi

Dah siap letak tepi sat....kite pi buat cheese nye plak ye...

Untuk cheese....
- 250g cream cheese...sya guna philadelphia
- 50g gula kastor/ halus
- 1 biji telur saiz B
- 1/2 sudu teh esen vanilla

Cara2 nye pulak
- keluarkan cream cheese 20-30 minit sebelum digunakan. Jangan biarkan cream cheese mencapai suhu bilik
- putar cream cheese dan gula hingga berkrim
- masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi
- masukkan filling ke dalam kuih tart. Klu nak senang guna piping bag dan picit atas shell yang dah ade filling tadi. Letak penuh supaya cantik membuncit
- kemudian lorek atas cream cheese tadi ikut suke
- bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream cheese dengan hujung jari. Klu tak lekat maknenye dah masak. Klu tak, bakar seminit lagi

Siap untuk dimakan.....

Eh....


Layan pic nie gak...Walaupon sibuk membakar....laptop wajib disisi...ahakssss


Baru betul namenye bisnes diujung jari...macam2 boleh wat dalam mase yang same ;p

P/s - gigih haku wat entry guna ipong....

- Posted using BlogPress from my iPhone

7 comments:

  1. terbaikkk....i nk wat jgk lah...1st try ehy? nice ^__^

    ReplyDelete
  2. ohh...bunyi cam ngetart apa la..lampi aku ni..haha... okelah tu cheese tart ko, favourite aku..nakk..nakkk..hehe..

    ReplyDelete
  3. mama balqis - hah klu terliur sila la buat...xbaik pendam2 cian bby tuh nnt ngidam :P

    ija - yup 1st time...u shud try...sodap nih

    mizzura - hahaha...bln2 posa xbaik pk bukan2 wey hahaha

    ReplyDelete